Οικοδομώντας κοκκινο-πράσινες εναλλακτικές: Μπορούν τα κοινά να αντιμετωπίσουν από τα κάτω τον νεοφιλελευθερισμό;

Σε αντίθεση με τα συνέδρια του 2013 και του 2014, όπου το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν οι εναλλακτικές στην μεγέθυνση, αυτή τη φορά συνεχίσαμε στο μονοπάτι που χάραξαν τα συνέδρια του 2015 και του 2016, συναρθώνοντας κόκκινες και πράσινες εναλλακτικές. Το συνέδριο είχε στόχο να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο, με την επικέντρωση κυρίως στο ζήτημα των κοινών. Συνδυάζοντας κόκκινες και πράσινες εναλλακτικές σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο, τα συνέδρια της Κοπεγχάγης αποτελούν κατά την γνώμη μας κρίσιμες συνιστώσες του έργου που πραγματοποιεί το transform! europe σε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής.

 

 Η εστίαση στα κοινά

Σε συνέχεια της εποικοδομητικής εμπειρίας του συνεδρίου του 2016, όπου το θέμα των κοινών συζητήθηκε ως αναπόσπαστο μέρος των οικονομικών και οικολογικών εναλλακτικών που προσπαθούμε να αναπτύξουμε, στο φετινό συνέδριο η εστίαση ήταν στα κοινά. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα κοινά μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του κοινωνικού μετασχηματισμού, αλλά και των ορίων αυτής της επιλογής.

Ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχές συνέδριο. Καταφέραμε να εντάξουμε τα κοινά στο γενικό διάλογο για τις εναλλακτικές πολιτικ, συνδέοντας τα με τις κρίσιμες κόκκινες και πράσινες οπτικές των συνεδρίων μας.

Παρά ταύτα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στη Δανία είναι ακόμα δύσκολο να προωθήσουμε τον διάλογο για τα κοινά πέρα από λίγους κλειστούς πολιτικούς και πανεπιστημακούς κύκλους. Ο αριθμός όσων συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν μικρότερος από τις προηγούμενες φορές, με μείωση κυρίως του αριθμού των νέων. Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί αντανάκλαση του προαναφερθέντος προβλήματος.

Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος χρόνος συζήτησης ώστε να καταφέρουμε, μετά, να επανεστιάσουμε την προσοχή μας στο θέμα το κοινών. Έτσι, στο μέλλον θα εντάσσουμε το θέμα των κοινών στη γενικότερη θεματολογία και τις συζητήσεις των συνεδρίων μας. Έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επαναδημοτικοποιήσεις που αποτελούν ένα μεγάλο θέμα στη Δανία. Αυτός ο διάλογος είναι μέρος της ατζέντας των κοινών, δεδομένου ότι τις ιδιωτικοποιήσεις κάνουν συνήθως το κράτος και οι δήμοι, όχι όμως με έναν άμεσο τρόπο, Επιπλέον πιστεύουμε ότι, στο καιρό της κρίσης, χρειάζεται να κάνουμε περισσότερες συζητήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, που είναι η αιτία αυτών των προβλημάτων, καθώς και για τη ρήξη με αυτό.

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, υπήρξε θετική ανταπόκριση στον τρόπο οργάνωσης του συνεδρίου με μια ολομέλεια το πρωί και δύο παράλληλα σεμινάρια το απόγευμα.

Εκτός από το transform!Danmark και το transform! europe, συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Δανίας,  Κοκκινοπράσινη Συμμαχία ( Enhedslisten/the RedGreen Alliance), διάφορες αριστερές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας εκπαιδευτικής ένωσης, και ορισμένα περιοδικά.

Τα πάνελ, οι ομιλητές και τα θέματα που παρουσίασαν

 

Πρωϊνή ολομέλεια: «Η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και ο κοινωνικός μετασχηματισμός»

Τομ Κούχαρτζ (EcologistasenAcción, Ισπανία): Ο τρόπος ένταξης των κοινών στην προσπάθεια υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού μετασχηματισμού

Σαρόκο Κισιμότο (Transnational Institute, Άμστερνταμ): Η επανάκτηση των δημόσιων υπηρεσιών ως κοινών: στρατηγικές για την επαναδημοτικοποίηση και τον εκδημοκρατισμό

Σεμινάριο 1: «Οι κίνδυνοι της εξόρυξης-να αφήσουμε τις πρώτες ύλες στο έδαφος»

Σουγκέρε Ντουγκερσούρεν (Εκτελεστικός Διευθυντής του Παρατηρητηρίου OyuTolgoi, Μογγολία): Οι εξορύξεις στη Μογγολία

Γιενς Χαϊνριχ (Inuit Ataqatigiit, Γροιλανδία:  Οι ορυκτοί πόροι στην Γροιλανδία από ιστορική σκοπιά. Το υπόβαθρο της σημερινής κατάστασης

Σεμινάριο 2: «Κοινά και συνεταιρισμοί-και ο αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων;»

Σαντάλ Ντελμάς (ομάδα εργασίας για τα κοινά του transform!, Γαλλία): Τι μπορεί να συνεισφέρει η έννοια των κοινών στο εργατικό κίνημα;»

Τζουλιέτα Παρέδες (MujeresCreando, Βολιβία): Η δημιουργία κοινών από γυναίκες

Φρεντ Φρόϊντλιχ (Σχολή Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο του Μοντραγκόν στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας): Τα κοινά στoν πυρήνα της οικονομίας; Δυνητικά συμπεράσματα από τη συνεταιριστική εμπειρία του Μοντραγκόν.

Κείμενα

·         Γραπτές παρεμβάσεις και παρουσιάσεις, παρακαλούμε να επισκεφθείτε το: www.transformdanmark.dk

·         Έκδοση βασισμένη στα συμπεράσματα του συνεδρίου, παρακαλούμε αναζητείστε το PDF στα δεξιά.

This site is registered on wpml.org as a development site.