Στις 29 και 30 Μαϊου η Πολιτιστική Ένωση Ζοσέφ Ζακμότ διοργάνωσε, μαζί με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το δίκτυο transform!, ένα ευρωπαϊκό σεμινάριο προβληματισμού για τις τις σχέσεις μεταξύ της αριστεράς και της μετανάστευσης. Για δυο ημέρες, οι περίπου τριάντα άνθρωποι που έλαβαν μέρος, από πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και πανεπιστημιακούς κύκλους καθώς και εθελοντικές οργανώσεις, μελέτησαν τις συνθήκες για μια μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των μεταναστών, των μη-μεταναστών και των μειονοτήτων.
Η αιτία που προκάλεσε αυτό το σεμινάριο είναι η αναγνώριση της ατελούς επαφής μεταξύ της αριστεράς και των ανθρώπων που εμφανίζονται ως ξένοι στην εθνική οντότητα: των μεταναστών, των απογόνων μεταναστών και των μειονοτήτων (ειδικότερα των Ρομά). Η περιπλοκότητα του αντικειμένου αλλά πάνω από όλα η αποφασιστικότητα να υπάρξει πρόοδος στον προβληματισμό γι’ αυτό το αντικείμενο οδήγησαν στην επιλογή ενός διαδραστικού σεμιναρίου με μορφή στρογγυλής τράπεζας. Η παρουσία πανεπισημιακών ή οργανώσεων μεταναστών και αντιπροσώπων αριστερών συνδικάτων, πολιτικών και εθελοντικών φορέων βασίστηκε στην αναγκαιότητα για την έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ αυτών των κύκλων, που πολύ συχνά δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Οι οργανωτές είδαν με μεγάλη ευχαρίστηση τους συμμετέχοντες από δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να μοιραστούν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εμπειρίες κοινών αγώνων σε διάφορα πεδία. Το κύριο θέμα ήταν οι νέες ευκαιρίες για αλληλεγγύη ως αποτέλεσμα της κρίσης, η οποία αποκάλυψε την κοινή μοίρα που ενώνει τους μετανάστες και τους μη-μετανάστες: την κοινωνική καταστροφή. Η αναφορά στις πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και την Ισπανία όπου οι μετανάστες και οι ντόπιοι συνεργάζονται κατά των επιπτώσεων των πολιτικών λιτότητας και έτσι αποκρούουν την ιδέα ότι η μόνη δυνατή αντίδραση σε περιόδους κρίσης είναι η εθνική απόσυρση.
Αναπτύχθηκε επίσης εν εκτάσει, η ανάγκη να υπερασπίσουμε τους μετανάστες στη βάση ενός γενικευμένου ταξικού αγώνα. Αντί η αλληλεγγύη να βασίζεται σε ηθικά κριτήρια, μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις με την επιμονή στο γεγονός ότι οι εργάτες, οι μετανάστες και οι μη-μετανάστες αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση εκμετάλλευσης. Αυτό το γεγονός τοποθετεί τα προοδευτικά συνδικάτα στην εμπροσθοφυλακή των αγώνων, καθώς είναι αναγκασμένα να συμπεριλάβουν μετανάστες στους αγώνες τους για την καλύτερη κατανομή του συλλογικού πλούτου.
Ο εποικοδομητικός χαρακτήρας της συζήτησης δεν εμπόδισε επίμονες αποκλίσεις. Έτσι, εμφανίστηκαν και αντίθετες απόψεις μεταξύ μελών αριστερών κομμάτων που θεωρούν ότι πρέπει να τονιστεί περισσότερο η ταξική συνείδηση των μεταναστών και ενός εκπροσώπου του συλλόγου Ρομά Ινιριμντζά, ο οποίος τόνισε, αντίθετα, τη σημασία να αναζητούν οι προοδευτικοί άνθρωποι τη σύγκλιση των αγώνων λαμβάνοντας υπόψη τα αισθήματα ταυτότητας των μειονοτήτων και των μεταναστών. Μια έντονη ανταλλαγή απόψεων έκανε ξεκάθαρο ότι είναι σημαντικό η αριστερά να ξεπεράσει κάποιες πατερναλιστικές στάσεις αν επιθυμεί να έρθει σε διάλογο που να κατανοούν οι μετανάστες.
Στο τέλος, η ποιότητα της συζήτησης και ο ενθουσιασμός αυτών που έλαβαν μέρος ενθάρρυνε τους διοργανωτές να συνεχίσουν τον προβληματισμό σε αυτό το θέμα καθώς η κτηνωδία των αντικοινωνικών επιθέσεων κάνει την ανάγκη για κοινό αγώνα πιο επιτακτική από ποτέ.
Σημείωση: Οι ομιλίες του σεμιναρίου καθώς και μια πιο λεπτομερής σύνθεση των βασικών μαθημάτων από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων θα είναι σύντομα διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Ένωσης του Ζοσέφ Ζακμότ.