Από τις 7 έως τις 9 Μαϊου έγινε στο Άμστερνταμ διεθνές σεμινάριο για τη Δικτύωση της Εργασίας, το οποίο στήριξαν οι φορείς transform! europe, ΤΝΙ (Διεθνικό Ινστιτούτο), Δικτυακή Πολιτική και IGOPNet.
Περίπου 25 ακτιβιστές, επαγγελματίες, ερευνητές και θεωρητικοί από διάφορα δίκτυα και οργανώσεις συγκεντρώθηκαν με στόχο να συμβάλλουν στον διαρκή διάλογο για την αλλαγή της φύσης των καπιταλιστικών τρόπων παραγωγής που διεξάγεται σε σύνδεση με τις νέες κοινωνικές δυνάμεις και τους νέους πολιτικούς φορείς που έχουν αναδειχθεί.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου συγκροτήθηκε με την μέθοδο ενός ανοικτού κώδικα. Το «κωδικό» σχέδιο προγράμματος σχεδιάστηκε και τέθηκε σε κοινή χρήση στο διαδίκτυο πριν από την εκδήλωση. Σύμφωνα με αυτό, το σεμινάριο θα εστιαζόταν στις επιπτώσεις του διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιών στους τρόπους παραγωγής, την οργάνωση της εργασίας, και την πολιτική διαμαρτυρία και οργάνωση.
Ο Μισέλ Μπάουενς, ένας από τους συμμετέχοντες, διατύπωσε το ερώτημα του σεμιναρίου «Πὠς να βγάλουμε την εργασία έξω από την αγορά;». Σύνεδροι από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει ένα συλλογικό και συνεργατικό χώρο στον οποίο όπου επανεξετάζονται ανοιχτά και με δημιουργικό τρόπο η εργασία και οι δυνατότητες χειραφέτησης της από τον σύγχρονο καπιταλισμό.
Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου αφιερώθηκε στην αλληλογνωριμία όσων συμμετείχαν στο σεμινάριο. Κάποιες άτυπες κουβέντες που έγιναν στο εναρκτήριο γεύμα πυροδότησαν ενδιαφέρουσες ανταλλαγές απόψεων. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να αρχίσει το συνέδριο με κάποιους εισαγωγικούς «γύρους» στο επίκεντρο των οποίων θα ήταν το έργο και τα ενδιαφέροντά τους κατά την παρούσα περίοδο. Ζητήθηκε από όσους και όσες συμμετείχαν στο συνέδριο να θέσουν ένα ερώτημα ή ένα θέμα για συζήτηση τις επόμενες ημέρες. (Βρείτε στα δεξιά το έγγραφο με τα βασικά στοιχεία που προέκυψαν από τους δύο εισαγωγικούς γύρους).
Στο τέλος της ημέρας, διατυπώθηκαν τέσσερις θεματικές ενότητες: δημιουργία νέων αξιών και πρακτικών παραγωγής, νέες υποκειμενικότητες, νέες οργανωτικές μορφές, θέματα που σχετίζονται με τη ρυθμιστική εξουσία του κράτους.
Τη δεύτερη μέρα ο διάλογος ξεκίνησε με μια συζήτηση για τις πρακτικές δημιουργίας νέων αξιών. Τη συζήτηση άρχισαν με εισαγωγικές παρεμβάσεις οι Μισέλ Μπάουενς, Γιάκομπ Ρίγκι και Μάρκο Μπερλινγκουέρ. Μετά από κάθε παρέμβαση ακολούθησε ένας ανοιχτός διάλογος. Το επόμενο σύμπλεγμα αφορούσε τις νέες υποκειμενικότητες. Τις εισαγωγικές παρεμβάσεις σ’ αυτό τον γύρο έκαναν οι Ρίτσαρντ Μπάρμπρουκ, Μελίσα Γκρεγκ, και Φίμπι Μουρ. Η τρίτη συνεδρίαση άρχισε με παρεμβάσεις των Σολ Τρπύμπο, Πάολο Γκερμπάουντο και ο Πέτερ Βάτερμαν.
Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με θέματα που αφορούσαν το κράτος, την εξουσία και την ρύθμιση. Μετά τις εναρκτήριες παρεμβάσεις των Ρόμπιν Μάρεϊ και Σελσούκ Μπαλαμίρ, ο Μισέλ Μπάουενς παρουσίασε ένα πρότυπο για την διακυβέρνηση των παγκοσμίων κοινών αγαθών (commons), συμπεριλαμβανομένης της εργασίας. Η τελική συνεδρίαση αφιερώθηκε σε συζήτηση με θέμα «τι πρέπει να γίνει!»- προκειμένου να σχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης για τη συνέχιση της γόνιμης παραγωγής ιδεών που έγινε κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Προγραμματίστηκαν τα επόμενα βήματα για την μεταφορά των ιδεών και των προτεινόμενων ενεργειών που προέκυψαν από το σεμινάριο στις καθημερινές μας πρακτικές, την έρευνα, τις οργανωτικές προσπάθειες και τον ακτιβισμό. Σχεδιάστηκε μιας συγκεκριμένη και εύκολα προσβάσιμη έκδοση και συζητήθηκαν διάφορες ιδέες για την βελτίωση της ιστοσελίδας ως ανοικτής πλατφόρμας, που θα μπορούσε να γίνει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη συνέχιση της ανταλλαγής και διάδοσης των αποτελεσμάτων του σεμιναρίου.
Οι συναντήσεις της Δικτυακής Πολιτικής έχουν επιστρέψει!
Για την ανακοίνωση και το πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ.