Ένα δυσάρεστο μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την περασμένη Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με πλειοψηφία το ψήφισμα για τη σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης. Διαβάστε τη δήλωση που έκαναν η Διεθνής Ομοσπονδία Αγωνιστών της Αντίστασης και η Ένωση Αντιφασιστών για τη συγκεκριμένη «ιδεολογική υποτροπή στις χειρότερες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου»:

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε, στο Στρασβούργο, ένα ψήφισμα το οποίο φέρεται να αφορά στη σημασία του ευρωπαϊκού παρελθόντος (ή της ευρωπαϊκής ιστορικής συνείδησης) για το μέλλον της Ευρώπης. Από το σύνολο των ευρωβουλευτών, 535 ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, 66 κατά, ενώ απείχαν 52.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR) και οι ομοσπονδίες-μέλη της δεν συμφωνούν σε καμία περίπτωση με το ψήφισμα. Το κείμενο της διακήρυξης δεν αφορά το μέλλον της Ευρώπης, αλλά συνιστά ιδεολογική υποτροπή στις χειρότερες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου, τις οποίες και εκφράζει. Το ψήφισμα προέκυψε μετά από πρωτοβουλία των κρατών της Βαλτικής και της Πολωνίας. Σε αντίθεση με όλα τα επιστημονικά πορίσματα, υποστηρίζει ότι «η Ευρώπη μπήκε στην τροχιά του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου» με την υπογραφή του Γερμανοσοβιετικού Συμφώνου Μη Επίθεσης.

Η συγκεκριμένη ερμηνεία των γεγονότων που οδήγησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι στενόμυαλη, αποσπασματική, εργαλειακή και στερείται επιστημονικής βάσης. Εξισώνει τους καταπιεστές με τους καταπιεσμένους, τα θύματα με τους σφαγείς, τους εισβολείς με τους απελευθερωτές. Το ψήφισμα είναι ένα κείμενο χονδροειδούς ιδεολογικής προπαγάνδας, αντάξιας των χειρότερων στιγμών του Ψυχρού Πολέμου.

Η δε διατύπωση: «ζωτικής σημασίας για την ενότητα της Ευρώπης και των λαών της και για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής αντίστασης απέναντι στις σύγχρονες εξωτερικές απειλές» είναι απολύτως στρεβλή. Για ποια τρέχουσα εξωτερική απειλή μιλάνε οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

 

Η δήλωση της FIR καταγγέλλει, στην ουσία, έναν νέο ιστορικό αναθεωρητισμό. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ καταδικάζουν την εξύμνηση -σε ορισμένα κράτη της ΕΕ- των ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους Εθνικοσοσιαλιστές, την ίδια στιγμή υιοθετούν το αφήγημα -των ίδιων κρατών- ότι η Ρωσία δήθεν νοθεύει τα ιστορικά στοιχεία και συγκαλύπτει τα «εγκλήματα που έκανε το ολοκληρωτικό σοβιετικό καθεστώς».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών, και μαζί με αυτήν όλες οι ομοσπονδίες των επιζώντων από τους φασιστικούς διωγμούς, των αγωνιστών ενάντια στη βαρβαρότητα του ναζισμού, αλλά και όλοι οι αντιφασίστες, λέμε όχι σε τέτοιες στρεβλώσεις της ιστορίας. Παρότι ο κίνδυνος του φασισμού, του ρατσισμού και του εθνικισμού δυναμώνει, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου επιλέγει τον δρόμο του διχασμού αντί για την ενότητα της ευθύνης και της δύναμης. Η FIR καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προστατεύσει και να επικυρώσει το κύρος και την αξιοπιστία του, στέλνοντας ένα καθαρό μήνυμα ότι θα επανεξετάσει ριζικά το εν λόγω ψήφισμα, με γνώμονα τις αρχές που ενέπνευσαν τη Δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης, Θυγατέρας του Αντιφασισμού και όλων εκείνων των γυναικών και ανδρών που αντιστάθηκαν στα ναζιστικά και τα φασιστικά καθεστώτα.   


Υπενθυμίζουμε, για αυτό, την εναρκτήρια ομιλία του νέου Προέδρου του Κοινοβουλίου. Η
FIR απορρίπτει το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξισώνει και καταδικάζει τον κομμουνισμό, με τον ναζισμό και τον φασισμό, σε πρόδηλη αντίστιξη με το αντιφασιστικό, αντιναζιστικό και αντιρατσιστικό ψήφισμα της 25ης Οκτωβρίου 2018.

Ας θυμηθούμε, τέλος, την προειδοποίηση του  νικητή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, Τόμας Μαν, το 1945:


«Το να βάζουμε τον ρωσικό κομμουνισμό στο ίδιο ηθικό επίπεδο με τον ναζιστικό φασισμό, γιατί και τα δυο συστήματα είναι ολοκληρωτικά, είναι, στην καλύτερη εκδοχή, μια επιφανειακή αντίδραση, στη χειρότερη όμως φασισμός.

Όποιος επιμένει σε αυτή την εξίσωση μπορεί να δηλώνει δημοκράτης, αλλά στην πραγματικότητα, βαθιά στην καρδιά του είναι ήδη ένας φασίστας. Αυτός ο άνθρωπος προτίθεται να πολεμήσει τον φασισμό επιφανειακά και χωρίς ειλικρίνεια, αλλά τον κομμουνισμό με απόλυτο μίσος».

 

Δημοσιεύθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνταξιούχων. Αντιφασιστική ένωση (FIR)

This site is registered on wpml.org as a development site.