Το κλείσιμο της ραδιοτηλεόρασης δείχνει ότι είναι αναγκαία μια στροφή 180 μοιρών στις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Στις 7 και 8 Ιουνίου, ένας μεγάλος αριθμός μελών και επικεφαλής κοινωνικών κινημάτων και συνδικάτων, εκ των οποίων περίπου χίλιοι ήρθαν γι’ αυτό στο σκοπό στην Ελλάδα από 22 χώρες, συγκεντρώθηκε στο ΟΑΚΑ για να δημοσιοποιήσουν το «μανιφέστο της Αθήνας» και για να ενισχύσουν την σύγκλιση των τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών αγώνων με στόχο να δώσουν ένα τέλος στη λιτότητα και να διεκδικήσουν μια αληθινή δημοκρατία.
Σε μια περίοδο που η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τον ελληνικό λαό, η πρώτη Εναλλακτική Σύνοδος έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα διεθνούς αλληλεγγύης στους αγώνες των ελληνικών κινημάτων και επέτρεψε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα να κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά.
Το Μανιφέστο της Αθήνας ετοιμαζόταν επί έξι μήνες από 189 οργανώσεις μέλη της Εναλλακτικής Συνόδου, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει φεμινιστικά κινήματα, οικολόγους, κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, πολλές τοπικές ομάδες αλληλεγγύης, επισφαλείς εργαζόμενους και κινήματα «αγανακτισμένων/ occupy, δίκτυα κριτικών διανοουμένων και έναν μεγάλο αριθμό εθνικών και ευρωπαϊκών συνδικάτων.
Το Μανιφέστο σηματοδοτεί μια σημαντική αρχή για δύο λόγους. Πρώτον επειδή είναι η πρώτη φορά που μια ευρεία πλατφόρμα συνδικάτων και κοινωνικών κινημάτων καταφέρνει να παρουσιάσει ένα σύντομο κατάλογο κοινών και επειγόντων αιτημάτων, στα οποία επικεντρώνουν τους αγώνες τους. Δεύτερον επειδή, πάλι για πρώτη φορά, πραγματοποιείται μια μεγάλη ευρωπαϊκή συγκέντρωση όχι για να γράψει ένα κείμενο, αλλά για να καθορίσει στρατηγικές δράσης και για να επιδιώξει μια γνήσια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων, που βασίζονται και εκφράζει μια ομόφωνα αποδεκτή ομοφωνία. Το Μανιφέστο υπογραμμίζει την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων για την οικοδόμηση μιας κοινωνικής, οικολογικής, φεμινιστικής και δημοκρατικής Ευρώπης.
Πολλές σημαντικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων, επισφαλών εργαζομένων, δικτύων γυναικών και μεταναστών έστειλαν μηνύματα στήριξης του Μανιφέστου. Η αυστριακή βουλευτίνα Σόνια Άμπλινγκερ, o βουλευτή των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπερτς, και ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του Σύριζα και αντι-πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δήλωσαν επί τόπου την υποστήριξή τους στην Εναλλακτική Σύνοδο.
Μετά τη διακήρυξη του Μανιφέστου, 15 ομάδες εργασίας υιοθέτησαν ένα πρόγραμμα για τη σύγκλιση των αγώνων σε όλη την Ευρώπη, ενδυναμώνοντας και ενισχύοντας τα διάφορα δίκτυα και την οργάνωση κοινών δράσεων. Το επόμενο βήμα είναι οι οργανώσεις- μέλη της Εναλλακτικής Συνόδου να εξετάσουν αυτές τις προτάσεις και να αποφασίσουν ποιες θα είναι κοινές προτεραιότητές τους.
Εξέχουσα θέση σ’ αυτές έχουν οι δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά της λιτότητας και του «Δημοσιονομικού Συμφώνου», οι πολιτικές και ο ρόλος της ΕΚΤ, η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, η άνοδος τόσο μιας νέας λαϊκιστικής όσο και μια νεο-ναζιστικής δεξιάς. Θα συζητηθούν επίσης προτάσεις για το πως μπορούν να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά δίκτυα αλληλεγγύης στα θύματα της λιτότητας. Και φυσικά κάποιες επείγουσες αντιδράσεις ενάντια στο δραματικό κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Η τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας στην δείχνει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως μια άλλη Ευρώπη. Η επιτυχία της Εναλλακτικής Συνόδου αποδεικνύει ότι αυτή η άλλη Ευρώπη είναι εφικτή. Η αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων χρειάζεται μια κοινή ανάλυση (που εκφράζεται στο Μανιφέστο) και το συντονισμό των τοπικών εθνικών και ευρωπαϊκών αγώνων.