Το Εργάτες του Κόσμου – Διεθνής Επιθεώρηση για τις απεργίες και τις κοινωνικές συγκρούσεις είναι ακαδημαϊκό περιοδικό γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, στο οποίο μπορούν να υποβληθούν χειρόγραφα στα ισπανικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και πορτογαλικά. Δημοσιεύει πρωτότυπα άρθρα, συνεντεύξεις και βιβλιοκριτικές στον τομέα της εργασίας και της ιστορίας των κοινωνικών συγκρούσεων σε μια διεπιστημονική, παγκόσμια, μακροπρόθεσμα ιστορική και μη ευρωκεντρική διάσταση. Δημοσιεύει άρθρα σχετικά με την κρίση, την εργατική τάξη, τον διεθνισμό, τα συνδικάτα, την οργάνωση, τους αγρότες, τις γυναίκες, τη μνήμη, την προπαγάνδα και τα μέσα ενημέρωσης, τη μεθοδολογία, τη θεωρία, τις διαμαρτυρίες, τις απεργίες, τη δουλεία, συγκριτικές μελέτες, στατιστικά στοιχεία, τις επαναστάσεις, τους πολιτισμούς της αντίστασης, τον αγώνα.
Συντακτική Επιτροπή
• Αλβάρο Μπιάνκι – Αρχείο Έντγκαρ Λόινροτ, πανεπιστήμιο Καμπίνας,
(Καμπίνας, Βραζιλία), abianchi@unicamp.br
• Αντρέια Γκαλβάο – Αρχείο Έντγκαρ Λόινροτ, πανεπιστήμιο Καμπίνας,
(Καμπίνας, Βραζιλία), agalvao@unicamp.br
• Μαρσέλ φαν ντερ Λίντεν – Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας,
Άμστερνταμ (Ολανδία), mvl@iisg.nl
• Ράκελ Βαρέλα – Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας, Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας
(Πορτογαλία), raquel_cardeira_varela@yahoo.co.uk
• Σέργκε Βολίκοφ, – Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας,
Ντιζόν (Γαλλία), Serge.Wolikow@u-bourgogne.fr
• Σιαακ φαν ντερ Βέλντεν – Ανεξάρτητος ερευνητής, Ρότερνταμ (Ολλανδία), sjaakvdvelden@gmail.com
• Χαβιέ Ντομενέκ Σαμπερέ – Κέντρο Μελετών για την εποχή του Φράνκο και της Δημοκρατίας, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Ισπανία), Xa-vier@drac.com
Ιστοσελίδα: http://www.workeroftheworldjournal.net/
Τα άρθρα θα πρέπει να αποστέλλονται, σύμφωνα με τις οδηγίες, στον επιμελητή έκδοσης Αντόνιο Σιμόες ντο Πάκο (António Simões do Paço) στη διεύθυνση workersoftheworld2012@yahoo.co.uk
Δήλωση για την Έκδοση
Το πρώτο τεύχος του Εργάτες του Κόσμου – Διεθνής Επιθεώρηση για τις απεργίες και τις κοινωνικές συγκρούσεις θα εμφανιστεί στο διαδίκτυο στο τέλος του Ιουνίου του 2012. Το περιοδικό είναι ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της πρωτοβουλίας, που αποφασίστηκε κατά τη Διάσκεψη για την Εργασία στη Λισαβόνα τον Μάρτιο του 2011, για τη δημιουργία μιας διεθνούς ένωσης ερευνητών και ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη μελέτη αυτού του θέματος.
Η εργατική τάξη εξακολουθεί να κάνει κατ ‘επανάληψη αισθητή την παρουσία της και με αυτόν τον τρόπο διαψεύδει τις απαισιόδοξες προβλέψεις για το τέλος των κοινωνικών συγκρούσεων που ήταν δημοφιλείς στις προηγούμενες δεκαετίες.
Οι διάφορες μορφές της λαϊκής πάλης προέκυψαν ως απάντηση στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, στην επισφαλή απασχόληση του εργατικού δυναμικού, και την αλλαγή ή την κατάργηση της κοινωνικής και εργατικής προστατευτικής νομοθεσίας. Εκτός από το ανανεωμένο εργατικό κίνημα, στην κλασική του μορφή, της συλλογικής δράσης και οργάνωσης μέσα από απεργίες και συνδικάτα, είδαμε την εμφάνιση ή την επαναδημιουργία κινημάτων ανέργων ή υποαπασχολούμενων, ακτημόνων και αστέγων, για να αναφερθούμε μόνο σε μερικά από τα πιο ευρέως γνωστά. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να κηρυχθεί θεωρητικά το τέλος των κοινωνικών τάξεων, των απεργιών και των κοινωνικών κινημάτων, οι εγγενείς στην κοινωνία αντιθέσεις και οι ίδιες οι ενέργειες των εργαζομένων αποτελούν επιβλητικές αποδείξεις για το αντίθετο. Βιομηχανικές συγκρούσεις επανειλημμένα διασταυρώνονται με άλλες κοινωνικές και εθνοτικές διαφορές, θέματα σχετικά με την πολυπλοκότητα του φύλου και των γενεών και έτσι ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τη συλλογική δράση και εισάγουν νέες θεωρητικές και αναλυτικές προκλήσεις για τους ερευνητές.
Το Εργάτες του Κόσμου – Διεθνής Επιθεώρηση για τις απεργίες και τις κοινωνικές συγκρούσεις επιδιώκει να είναι καινοτόμο. Αποσκοπεί στο να τονώσει την διεθνή έρευνα για τις εργατικές και κοινωνικές συγκρούσεις υπό ένα διεπιστημονικό, παγκόσμιο, μακροπρόθεσμα ιστορικό και μη ευρωκεντρικό πρίσμα. Προτίθεται να απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές μορφές του μεθοδολογικού εθνικισμού και των υποθετικών μελετών, υιοθετώντας μια σαφώς κριτική και διεπιστημονική οπτική.
Ως εκ τούτου, θα δημοσιεύει εμπειρικές έρευνες και θεωρητικές συζητήσεις, που αφορούν απεργίες και κοινωνικές συγκρούσεις, με έναν καινοτόμο και αυστηρό τρόπο. Θα προωθεί επίσης το διάλογο μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και διαφορετικές χώρες και θα κυκλοφορεί αναλύσεις για ποικίλες κοινωνικο-πολιτισμικές πραγματικότητες, ώστε να προσφέρει στο θέμα αυτό προβολή και κεντρικότητα.