Ευρωεκλογές: σχετικά με την υποβολή υποψηφιότητας EL για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου των Προέδρων των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς (ΚΕΑ) στη Μαδρίτη, συζητήθηκε η προετοιμασία των Ευρωπαϊκών εκλογών του Μαϊου 2014. Αυτές οι εκλογές θα έχουν αποφασιστική σημασία γιατί θα δώσουν το λόγο στους λαούς που αγωνίζονται κατά της λιτότητας.

Η δημοκρατία παραβιάζεται στην Ευρώπη. Κυριαρχεί ο νόμος των χρηματαγορών. Οι πολίτες, οι λαοί πρέπει να ανακτήσουν τη δύναμη να αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης. Η λαϊκή κυριαρχία, που προσβάλλεται καθημερινά, πρέπει να γίνει σεβαστή.

Το Συμβούλιο των Προέδρων συζήτησε τη δυνατότητα να προτείνουν από κοινού ένα πρόσωπο ως υποψήφιο για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΚΕΑ δεν πιστεύει ότι αυτό το νέο μέτρο μπορεί να εκδημοκρατίσει την ΕΕ. Δεν θα κρύψει τον αυταρχισμό των ευρωπαίων ηγετών και της τρόϊκας, όπως αυτοί ελπίζουν.

Έχοντας αυτή τη διαπίστωση κατά νου, το Συμβούλιο των Προέδρων πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος, κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, να αφήσει το μονοπώλιο της επικοινωνίας με τους λαούς της Ευρώπης σε αυτούς που ευθύνονται για την κρίση. Οι λαοί, οι εργάτες, όλοι όσοι αγωνίζονται κατά της λιτότητας και για την επανίδρυση της Ευρώπης πρέπει να έχουν ένα μεγάφωνο.

Το Συμβούλιο των Προέδρων αποφάσισε να προτείνει στον επόμενο συνέδριο του ΚΕΑ, που θα γίνει στις 13-14-15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, ως υποψήφιο για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ΚΕΑ θεωρεί ότι αυτή η υποψηφιότητα θα συμβολίσει την ελπίδα για την Ευρώπη. Η Ελλάδα υπήρξε το πειραματόζωο των πολιτικών λιτότητας. Αλλά η Ελλάδα αντιστάθηκε και ακόμα αντιστέκεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που έχει ως πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, ένωσε τον ελληνικό λαό ενάντια στα βάρβαρα μνημόνια και τον αυταρχισμό και για μια ανάκαμψη της Ελλάδας από την καταστροφή, σε μια ενωμένη Ευρώπη. Η φωνή του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η φωνή της αντίστασης και της ελπίδας ενάντια στις υπερ-φιλελεύθερες πολιτικές και την αντιμετώπιση του κινδύνου της ακροδεξιάς.

Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα μπορεί να ενώσει πολλούς λαούς και πολλές πολιτικές δυνάμεις. Μέχρι το Συνέδριο, το Συμβούλιο των Προέδρων ζητά από το Προεδρείο του ΚΕΑ να διαβουλευτεί με όλα τα κόμματα μέλη και παρατηρητές του ΚΕΑ, τις πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην ομάδα GUE/​​NGL του ευρωκοινοβουλείου και όλους εκείνους που απορρίπτουν τη λιτότητα και επιδιώκουν μια προοδευτική έξοδο από την κρίση και ένα άλλο σχέδιο για την Ευρώπη.

 

Συμβούλιο των Προέδρων του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Μαδρίτη, 18 Οκτωβρίου 2013

 

Αναζητείστε το τελικό σχέδιο της πολιτικής απόφασης για το συνέδριο του ΚΕΑ στα δεξιά (Αρχεία). 

This site is registered on wpml.org as a development site.