Η συνέλευση Φλωρεντία 10+10 που ξεκίνησε και οργανώθηκε από τα κοινωνικά κινήματα, έγινε 10 χρόνια μετά το πρώτο κοινωνικό φόρουμ στη Φλωρεντία.
Κατά τη διάρκειά της έγιναν πολλά σεμινάρια, συναντήσεις σύγκλισης απόψεων και συζητήσεις που αφορούσαν πέντε θεματικούς άξονες: Δημοκρατία / Χρηματιστικό κεφάλαιο, χρέος, λιτότητα / Εργασία και κοινωνικά δικαιώματα / Κοινά αγαθά και δημόσιες υπηρεσίες / Η Ευρώπη στη Μεσόγειο και τον κόσμο.
Δημιουργήθηκαν επίσης δίκτυα και καμπάνιες, μεταξύ αυτών το νεότευκτο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προοδευτικών Οικονομολόγων στο οποίο συμμετέχει και το transform!Ευρώπη (βλ. το αντίστοιχο δελτίο τύπου παρακάτω).
Έγιναν επίσης τα πρώτα βήματα μιας εκστρατείας αλληλεγγύης που προτάθηκε από έλληνες ακτιβιστές με τίτλο «Αλληλεγγύη σε όλους»-μια έκκληση για υποστήριξη και συνεργασία με ελληνικές κινηματικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, καθώς και την οργάνωση ιατρικής υποστήριξης (για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του τρανσφόρμ! Ή επικοινωνήστε με το solidarityforall@gmail.com).
Το transform! Ευρώπη οργάνωσε δύο μεγάλες συζητήσεις με την συμμετοχή ακτιβιστών κοινωνικών κινημάτων, πολιτικών δρώντων και συνδικαλιστών. Ο τίτλος της πρώτης ήταν «Πώς να επανιδρύσουμε την Ευρώπη; Ποια οικοδόμηση; Ποια πολιτική στρατηγική;» και της δεύτερης «Διάλογος μεταξύ κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών φορέων: αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της κρίσης». Στη δεύτερη συζήτηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχε , για πρώτη φορά, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΣΕΣ, Παρίκ Ιτσέρτ (για περισσότερες πληροφορίες βλ. την τελευταία ειδική έκδοση 13A του ενημερωτικού μας δελτίου).
Επιπλέον έγινε ένα κοινό εργαστήριο με τίτλο «Πώς να αντιπαρατεθούμε στην ακροδεξιά», σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το Δίκτυο Πράγα Άνοιξη 2, στο οποίο συμμετείχαν ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη.
Στο χώρο των εκδηλώσεων υπήρχε τραπέζι με υλικά του transform! Ευρώπη, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του transform! Ιταλία (μέλος του δικτύου) το οποίο μάλιστα παρουσίασε την ιταλική έκδοση του 10 τεύχους του περιοδικού του transform! με τίτλο “Democrazia: una sfida per l‘EUropa”.
Δείτε παρακάτω την έκκληση για μια κοινή δράση και τον προτεινόμενο οδικό χάρτη που προέκυψε από την τελική συνεδρίαση με στόχο τη σύγκλιση σε κοινούς στόχους του φόρουμ Φλωρεντία 10+10, καθώς και το δελτίο τύπου του νεοϊδρυθέντος Ευρωπαϊκού Δικτύου Προοδευτικών Οικονομολόγων.
Φλωρεντία 10+10 Τελική διακληρυξη
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για Ευρώπη που θα ανήκει σε όλους– Η δημοκρατία μας απέναντι στη λιτότητά τους»
Περισσότεροι από 4000 άνθρωποι, 300 δίκτυα και οργανώσεις από 28 χώρες της Ευρώπη και πέραν αυτής, συναντήθηκαν στην Fortezza da Basso στην Φλωρεντία, από τις 9 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, για να συζητήσουν μεταξύ τους και να σχεδιάσουν από κοινού την στρατηγική για μια άλλη Ευρώπη. Έγιναν πάνω από 100 συνεδριάσεις, δημιουργήθηκαν πολλά νέα δίκτυα και άρχισαν νέες καμπάνιες.
Στη Φλωρεντία 10+10 συμμετείχαν κοινωνικές οργανώσεις, κοινωνικά κινήματα, συνδικάτα και πολίτες που αντιδρούν στη λιτότητα και το χρέος και κινητοποιούνται για τα φυσικά και κοινωνικά κοινά αγαθά, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, τη δημοκρατία, την παγκόσμια δικαιοσύνη και ειρήνη, τα θέματα ισότητας των δύο φύλλων, και τα μεταναστευτικά δικαιώματα.
Καλούμε σε μια μόνιμη ευρωπαϊκή κινητοποίηση για να στηρίξουμε τους αγώνες ενάντια στην κρίση και για να οικοδομήσουμε ένα μέλλον για όλους και όλες στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η κινητοποίηση περιλαμβάνει τόσο συγκλίσεις όσο και αποκεντρωμένες δράσεις.
Η πρώτη ενοποιητική πρωτοβουλία προς μια πανευρωπαϊκή σύγκλιση ήταν οι γενικές απεργίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην λιτότητα που έγιναν στις 14 Νοεμβρίου 2012 σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Με αφορμή την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου, προτείνουμε μια κοινή ημέρα δράσης. Η μορφή και η τελική έκκληση για τη συμμετοχή σ’ αυτήν την κοινή κινητοποίηση θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί τους επόμενους μήνες με μια ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία.
Καλούμε στην υιοθέτηση των παρακάτω δράσεων και κινητοποιήσεων:
ñ 18 Δεκεμβρίου 2012: Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών
ñ 23-27 Ιανουαρίου 2013: Δράση εναντίον της χρηματιστιοποίησης της ζωής και των κοινών αγαθών (δράσεις εναντίον των τραπεζών)
ñ 8 Μαρτίου 2013: Ευρωπαϊκή δράση για τη γυναικεία χειραφέτηση κατά της λιτότητας και του χρέους
ñ 26-30 Μαρτίου 2013: Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην Τυνησία
ñ Μάιος 2013: Blockupy στην Φρανκφούρτη
ñ 7-9 Ιουνίου 2013 (πρόταση): Εναλλακτική Σύνοδος στην Αθήνα
ñ Ιούνιος 2013: Αντισύνοδος κατά τη διάρκεια της συνάντησης των G8 στο Ηνωμένο Βασίλειο
ñ Συγκεκριμένες δράσεις αλληλεγγύης για την υποστήριξη όσων έχουν πληγεί από τα μέτρα λιτότητας καθώς και των θυμάτων ρατσιστικής βίας και κακοποίησης
Οι οργανώσεις και τα κινήματα μπορούν να αποφασίσουν τις δράσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν και τους τρόπους που θα το κάνουν. Οι αναφορές από τους 5 θεματικούς τομείς και άλλα κείμενα να σταλούν στο info@firenze1010.eu
προκειμένου να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.firenze1010.eu .
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προοδευτικών Οικονομολόγων
Κοινή έκκληση για μια άλλη οικονομική πολιτική στην Ευρώπη
Δελτίο τύπου, 9 Νοεμβρίου 2012
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προοδευτικών Οικονομολόγων δημιουργήθηκε στην συνάντηση του φόρουμ Φλωρεντία 10+10, με πρωτοβουλία των ομάδων Euromemorandum, Economistes Atterres από την Γαλλία, Sbilanciamoci! από την Ιταλία, και Another Road for Europe, στις οποίες προστέθηκαν και άλλες ομάδες οικονομολόγων και δεξαμενές σκέψης, όπως οι Ecospheres από το Βέλγιο, econoNuestra από την Ισπανία, Transnational Institute (TNI), Δίκτυο Κριτικής Πολιτικής Οικονομίας, transform! Ευρώπη και πολλές άλλες οργανώσεις.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προοδευτικών Οικονομολόγων συνέταξε το παρακάτω κείμενο που αναφέρεται στις εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις για την Ευρώπη και θα συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες και στις εκδηλώσεις που θα προκύψουν από την Φλωρεντία 10+10.
«Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προοδευτικών Οικονομολόγων συγκεντρώνει ομάδες οικονομολόγων και άλλων ερευνητών, ινστιτούτα και συμμαχίες της κοινωνίας των πολιτών που επικρίνουν τις κυρίαρχες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές οι οποίες έχουν οδηγήσει την Ευρώπη στην τρέχουσα κρίση.
Επιδιώκουμε να προωθήσουμε μια πανευρωπαϊκή συζήτηση για τις εναλλακτικές πολιτικές που θα βασίζεται στα έξι σημεία που ακολουθούν:
- Οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να αναστραφούν και οι αυστηροί όροι δανεισμού που επιβάλλονται στις χώρες οι οποίες λαμβάνουν χρήματα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών πρέπει να αναθεωρηθούν ριζικά, ξεκινώντας από την Ελλάδα. Οι επικίνδυνοι περιορισμοί του «δημοσιονομικού συμφώνου» πρέπει να αφαιρεθούν ώστε οι χώρες να μπορούν να διατηρήσουν τις δημόσιες δαπάνες, την κοινωνική πρόνοια και τους μισθούς ενώ η ΕΕ πρέπει να αναλάβει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση της ζήτησης, προωθώντας την πλήρη απασχόληση και χαράζοντας μια νέα πορεία βιώσιμης και δίκαιας προόδου. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να μειώσουν τις τρέχουσες ανισορροπίες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών υποχρεώνοντας και τις πλεονασματικές χώρες να συμμορφωθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
- Οι πολιτικές πρέπει να ευνοούν μια ανακατανομή η οποία θα μειώσει τις ανισότητες και να κινηθούν προς μια φορολογική εναρμόνιση, βάζοντας τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό με μετατόπιση της φορολογικής επιβάρυνσης από την εργασία στα κέρδη και στον πλούτο. Οι πολιτικές πρέπει να ενισχύουν ευνοούν τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική προστασία. Πρέπει να στηριχθούν η εργασία και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εργασιακά δικαιώματα αποτελούν βασική συνιστώσα των ευρωπαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων.
- Κατά την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης-που χαρακτηρίζεται από την αλληλεπίδραση της τραπεζικής κρίσης με την κρίση δημόσιου χρέους – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει στις αγορές κρατικών ομολόγων ως δανειστής έσχατης καταφυγής. Το πρόβλημα του δημόσιου χρέους πρέπει να επιλυθεί με κοινή ευθύνη της ευρωζώνης χρέος πρέπει να αξιολογηθεί μέσα από μια διαδικασία δημοσίου ελέγχου.
- Είναι αναγκαία η ριζοσπαστική συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα με ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την εξάλειψη των κερδοσκοπικών χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και τον έλεγχο των κινήσεων κεφαλαίου. Το οικονομικό σύστημα πρέπει να τεθεί υπό κοινωνικό έλεγχο. Πρέπει να μετασχηματιστεί ώστε να προωθεί τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές βιώσιμες παραγωγικές επενδύσεις και την απασχόληση.
- Η θεμελιώδης οικολογική μεταστροφή της οικονομίας θα συμβάλλει στην έξοδο από την ευρωπαϊκή κρίση. Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα και τη χρήση ενέργειας και φυσικών πόρων. Οι πολιτικές της πρέπει να ενισχύσουν νέους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης. Ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα προωθεί τη βιωσιμότητα μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, διευρύνοντας τις ικανότητες σε νέους καινοτόμους τομείς και αυξάνοντας τις δυνατότητες σε νέους καινοτόμους τομείς σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα δημόσια αγαθά.
- Η δημοκρατία στην Ευρώπη πρέπει να επεκταθεί σε κάθε επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια κάποιων κρατών και ανεξέλεγκτα θεσμικά όργανα που έγινε κατά τη διάρκεια της κρίσης πρέπει να αντιστραφεί. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, ένας μείζων ρόλος για το ευρωκοινοβούλιο και ένα πολύ σημαντικότερος δημοκρατικός έλεγχος βασικών αποφάσεων.
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης, η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τις πολιτικές της. Είναι αναγκαία μια συμμαχία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των συνδικάτων, των κοινωνικών κινημάτων και των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων που θα βγάλει την Ευρώπη από την κρίση για την οποία ευθύνεται ο νεοφιλελευθερισμός και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προοδευτικών Οικονομολόγων επιδιώκει να συμβάλλει σε αυτήν την αλλαγή.”
Περισσότερες πληροφορίες
anotherroadforeurope@gmail.com
atterres@gmail.com