26 εκπρόσωποι από 13 χώρες συναντήθηκαν στην Πράγα για τη γενική συνέλευση των μελών του transform! Europe. Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησαν και ορισμένοι προσκεκλημένοι από την Τσεχία. Μεταξύ αυτών ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας, Βόϊτσεκ Φιλίπ, συμμετείχε σε μία από τις συναντήσεις για να παρουσιάσει την οργάνωσή του και να μιλήσει για την πολιτική κατάσταση στην Τσεχία. Ο Γιούρι Μάλεκ, ένας από τους οργανωτές της γενικής συνέλευσης ανέλυσε πώς η οργάνωσή του (Ένωση για τον Ευρωπαϊκό Διάλογο) συνδέθηκε με το δίκτυο transform!. Αναφέρθηκε στην κρίση αλλά και στα τωρινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τσεχία, ειδικά με τον πληθυσμό των Ρομά. Ερχόμενος αντιμέτωπος; με την άνοδο της ακροδεξιάς, μία συνέπεια της επιδείνωσης των κοινωνικών συνθηκών στη χώρα, ο Μάλεκ αναρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει η αριστερά για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, ένα ερώτημα που επανήλθε αρκετές φορές μέσα στις συζητήσεις που έγιναν.
Τα βασικά ερευνητικά προγράμματα του δικτύου transform! europe και άλλες δραστηριότητες.
Ένα από τα βασικά προγράμματα αφορά τη δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην Ευρώπη. Η Ελιζαμπέτ Γκωτιέ- συντονίστρια του προγράμματος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του transform! europe– αναφέρθηκε στις διάφορες δραστηριότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στο συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2011, το οποίο απέδειξε ότι υπάρχει μία προϊούσα σύγκλιση ανάμεσα σε διαφορετικά κοινωνικά κινήματα.
Το δίκτυο transform! europe σημείωσε αρκετά μεγάλη πρόοδο, καθώς συμμετέχει ως ενεργός εταίρος σε διαφορετικές συμμαχίες και δίκτυα (σε αυτό το πλαίσιο συγκαταλέγεται η συμμετοχή του σε θερινά πανεπιστήμια, και η πρωτοβουλία που έλαβε για τη συνάντηση στο Λονδίνο στα τέλη του Σεπτεμβρίου μαζί με την Κοινωνική Διάσκεψη Συνεργασίας.)
Επίσης το δίκτυο ακολουθεί την ανάπτυξη των μαζικών κοινωνικών κινημάτων εναντίον του κατεστημένου, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες. Ωστόσο, ένα μεγάλο κενό εξακολουθεί να παραμένει ανάμεσα στα κοινωνικά αιτήματα και στο περιεχόμενο των πολιτικών που εφαρμόζεται σε αυτές τις χώρες.
Ο Χάρης Γολέμης παρουσίασε το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα του transform! που έχει τον τίτλο “ Στρατηγικές προοπτικές για την Αριστερά στην Ευρώπη”. Υποστήριξε ότι η κρίση μετέβαλε ελάχιστα το αντικείμενο του προγράμματος. Μολονότι βιώνουμε μία συστημική κρίση, η Αριστερά δεν κερδίζει έδαφος. Οι αιτίες αυτής της αδυναμίας έχουν στρατηγικό χαρακτήρα ή εντοπίζονται στο επίπεδο της τακτικής και της ιδεολογίας; Ο Χάρης Γολέμης πρότεινε τη διερεύνηση αυτής της διάστασης και την υποβολή ερωτημάτων σε εμπειρογνώμονες και πολιτικούς δρώντες ώστε να εμβαθύνουμε τις αναλύσεις μας πάνω στο θέμα. Η ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος καθ’ εαυτού έχει προγραμματιστεί με την έκδοση ενός βιβλίου το 2013.
Ο Βάλτερ Μπάγερ αναφέρθηκε στις υπόλοιπες δραστηριότητες του transform! europe. Υποστήριξε ότι υπάρχει μία γενική κρίση, από την οποία ,για την ώρα, δεν ωφελείται η Αριστερά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ένας από τους κύριους στόχους του transform! europe είναι η ανάπτυξη στενής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Σε αυτήν την κατεύθυνση σημειώθηκε πρόοδος τόσο με τη συμμετοχή του δικτύου σε μία κοινή ομάδα εργασίας, όσο και με τις προσωπικές συναντήσεις με τον Πιέρ Λοράντ πρόεδρο του ΚΕΑ. Το αποτέλεσμα είναι το δίκτυο transform! europe να αναγνωρίζεται ως ενεργός εταίρος σε διάφορες συμμαχίες και δίκτυα (βλ. Παραπάνω).
Ένα άλλο ερευνητικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τη Ρουμάνια εγκρίθηκε από τα μέλη του δικτύου και έχει τον τίτλο “ Το εθνικό ζήτημα στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης”. Λόγω της ευαισθησίας που παρουσιάζει το θέμα, δίνεται προτεραιότητα σε αυτή την έρευνα. Μία άλλη έρευνα που προκάλεσε ενδιαφέρουσα συζήτηση αφορούσε την οικονομική, πολιτική και ηθική δυνατότητα ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και παρουσιάστηκε από το Αριστερό Φόρουμ της Φινλανδίας (Ρούρικ Χόλμ).
Νέες προκλήσεις για το δίκτυο του transform! europe– Διερεύνηση της ανάπτυξης και της ταυτότητας των δομών και των μεθόδων του.
Τη συζήτηση με αυτό το θέμα εισηγήθηκε ο συντονιστής του δικτύου Βάλτερ Μπάγερ. Η συζήτηση ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι η Αριστερά εισήλθε σε μία νέα φάση και βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το transform! έχει έρθει, κατά κάποιο τρόπο, αντιμέτωπο με τα όρια των χρηματοδοτικών και στελεχιακών δυνατοτήτων του.
Πάνω σε αυτό το ζήτημα παρουσιάστηκαν τρία κείμενα που αναπαρήγαγαν μία συζήτηση, η οποία είναι στην πραγματικότητα αρκετά παλαιότερη και συμπυκνώνεται στο εξής δίλημμα: Πρέπει να διατηρήσουμε το οργανωτικό μοντέλο του δικτύου που διαθέτουμε σήμερα, ή μήπως θα ήταν προτιμότερο να επιδιώξουμε τη μετεξέλιξή μας σε ίδρυμα, με μία περισσότερο ισχυρή και επαγγελματική δομή σε σύγκριση με αυτή που ήδη διαθέτουμε; Σύμφωνα με τον Βάλτερ Μπάγιερ, μολονότι υφίστανται διαφορετικές προσεγγίσεις που βασίζονται σε διαφορετικές εμπειρίες, εντούτοις τα τρία κείμενα που τις διακονούν μπορούν να διαβαστούν ως συμπληρωματικά.
Από την πλευρά του, το Φινλανδικό Αριστερό Φόρουμ εκπροσωπούμενο από τον Ρούρικ Χόλμ, υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο του δικτύου θα έπρεπε να διαθέτει έναν περισσότερο πολιτικό ρόλο και να μην επιβαρύνεται με την διοργάνωση των δραστηριοτήτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι προτάσεις του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Το τελευταίο πρότεινε την τοποθέτηση των υπευθύνων για την οργάνωση των δραστηριοτήτων του δικτύου κάπου ανάμεσα στις ίδιες τις δραστηριότητες και στο Διοικητικό συμβούλιο. Στόχος αυτής της πρότασης είναι ο αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς αυτό αντί να ασχολείται με την πολιτική διεύθυνση του δικτύου αρκείται στη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων. Επιπλέον, η συγκεκριμένη πρόταση στοχεύει και στην επαγγελματική αναβάθμιση της δουλείας που γίνεται για την έκδοση του περιοδικού.
Τέλος, η Ελιζαμπέτ Γκoτιέ παρουσίασε το κείμενο του Espaces Marx, επιμένοντας στην ανάγκη επίτευξης της αποτελεσματικότητας, στόχος που απαιτεί την εκμετάλλευση της ποικιλομορφίας των επιμέρους εθνικών εμπειριών.
Για να προχωρήσει η συζήτηση παρακάτω πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:
ñ Η δημιουργία μίας νέας ομάδας εργασίας, η οποία θα στελεχώνεται από μέλη του δικτύου που δεν ανήκουν απαραίτητα στο Διοικητικό Συμβούλιο, πλην όμως θα λειτουργούν κάτω από την αρμοδιότητά του.
ñ Μαζί με τα εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα καλούνται να παρακολουθούν τις εργασίες του οι Γκάμπριελ Κίκουτ (RLS), Κάρλα Λούις (Cultra), Γιόνας Σέντερκβιστ (CMS), Ρομπέρτο Μορέα (transform! Italia) και τέλος ο Γιούρι Μάλεκ (SPED). Οι προσκλήσεις θα αποσταλούν και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη ώστε όποιος το επιθυμεί να μπορεί να συμμετέχει.
ñ Η συχνότητα των συναντήσεων θα περιοριστεί σε μηνιαία βάση, δίχως αυτό να αποκλείει τη δυνατότητα συχνότερων συναντήσεων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την κατάρτιση ενός οργανογράμματος για το 2012, την επικύρωση του προϋπολογισμού και την υιοθέτηση ενός σχεδίου δραστηριοτήτων για το Φθινόπωρο του 2011.