Τα αποτελέσματα των αυστριακών βουλευτικών εκλογών μπορεί να φαίνονται παράδοξα σε όλη την Ευρώπη. Παρά την –συγκριτικά- καλή οικονομική κατάσταση της χώρας, ο κυρίαρχος «μεγάλος συνασπισμός» των σοσιαλδημοκρατών (SPÖ) και των συντηρητικών (ÖVP) τιμωρήθηκε. Η εκλογική τους δύναμη μειώθηκε από 55% σε ποσοστό μικρότερο από 51%
Το SPÖ, με ποσοστό 27%, παρέμεινε το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά τώρα συνυπάρχει στη Βουλή με τέσσερα δεξιά κόμματα που όλα μαζί έχουν 107 από τις 183 έδρες.
Το ποσοστό του γερμανικού-εθνικιστικού, ρατσιστικού FPÖ έφτασε στο 20,5%, ήταν δηλαδή υψηλότερο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές. Έτσι, κατάφερε να ανακτήσει τις περισσότερες ψήφους που είχε χάσει το 2005 από το BZÖ, το κόμμα που ιδρύθηκε από τον Γιοργκ Χάιντερ. όμως, Στη Στύρια, όμως, το FPÖ διέψευσε τις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, παίρνοντας ψήφους τόσο από το ÖVP όσο και από το SPÖ. Ειδικά μεταξύ εργατών και εργαζομένων το FPÖ πήρε τη θέση του SPÖ και είναι σήμερα το ισχυρότερο κόμμα.
Το 12,4% που έλαβαν οι Πράσινοι ήταν των προσδοκιών τους. Οι απώλειες που υπέστησαν στη Βιέννη είχαν να κάνουν όχι τόσο με τα τοπικά πολιτικά σφάλματα της κοκκινοπράσινης αστικής κυβέρνησης αλλά κυρίως με την εμφάνιση ενός νέου κόμματος, του NEOS. Σήμερα δύο νέα δεξιά κόμματα με νεοφιλελεύθερη ατζέντα εκπροσωπούνται στη Βουλη: Το «Φρανκ»(5,7%), ένα κόμμα που επιχορηγείται από έναν Καναδό δισεκατομμυριούχο και το NEOS (5,0%), ένα κόμμα που αποσχίστηκε από το ÖVP και επιδοτείται από έναν άλλον δισεκατομμυριούχο. Στη Βιέννη, το NEOS έφτασε τα 7,6%, αποσπώντας ψηφοφόρους τόσο από το ÖVP όσο και από τους Πράσινους.
Το ΚΚ Αυστρίας (KPÖ), το μόνο κόμμα που δήλωνε ότι είναι αριστερό συμμετείχε στις εκλογές και αύξησε το ποσοστό του στο 1% (1,7% στη Βιέννη, 1,8% στη Στύρια. Όπου το KPÖ είναι αγκυρωμένο σε τοπικό επίπεδο, τα ποσοστά του κυμαίνονται μεταξύ 2,5% και 4% και γεννούν ελπίδες για καλά αποτελέσματα στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Το ποσοστό των Πειρατών ήταν 0,8%. Το πρόβλημα της δημιουργίας μιας ευρύτερης πολιτικής πλατφόρμας της αριστεράς, την οποία επιδιώκει το KPÖ, παραμένει άλυτο.
Παρόλο που τα εκλογικά αποτελέσματα επιτρέπουν τη συνέχιση του Μεγάλου Συνασπισμού, ο σχηματισμός κυβέρνησης αποδεικνύεται δύσκολος. Σε αντίθεση με το SPÖ, το ÖVP δεν είναι τόσο αποφασισμένο για τη συνέχιση του συνασπισμού εξαιτίας της πίεσης που δέχεται τόσο από το δεξιό τμήμα του Κόμματος της Ελευθερίας όσο και από το κέντρο, δηλαδή από το NEOS. Παρολ’αυτά, τα στελέχη του ÖVP που ασκούν επιρροή στο κόμμα εκτιμούν ως πολύ επικίνδυνο το πείραμα μιας δεξιάς κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει το Κόμμα της Ελευθερίας και ένα από τα νέα κόμματα.
Είναι όμως πιθανό ότι το ÖVP να προσπαθήσει να επωφεληθεί από την αυξημένη δύναμη της κοινοβουλευτικής δεξιάς κατά διαπραγματεύσεις του με τους Σοσιαλδημοκράτες, και πιθανόν να ζητήσει τη συμμετοχή ενός από τα νέα δεξιά κόμματα στη κυβέρνηση. Είναι ακόμα ασαφές αν το SPÖ θα υποχωρήσει σε αυτήν την πίεση. Αντιστρόφως, οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να πιέσουν για την ένταξη των Πρασίνων σε ένα συνασπισμό με το ÖVP.
Στις 29 Σεπτεμβρίου οι Αυστριακοί ψήφισαν πράγματι παράδοξα. Εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με τη νεο-φιλελεύθερη πολιτική του κυβερνώντος συνασπισμού με την ενίσχυση νεο-φιλελεύθερων κομμάτων που θα ασκήσουν ακόμα πιο νεο-φιλελεύθερες πολιτικές. Το Γερμανικό-εθνικιστικό, ρατσιστικό Κόμμα Ελευθερίας στα 20,5% καραδοκεί.
Εικόνα:
Κόκκινο: SPÖ (Σοσιαλδημοκράτες)
Μαύρο: ÖVP (Συντηρητικοί)
Μπλε: FPÖ (εθνικιστικό, δεξιό Κόμμα Ελευθερίας)