Το Transform! Δανίας διοργάνωσε το πέμπτο διεθνές συνέδριό του, στις 12 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη, με θέμα τη δημιουργία αριστερών οικονομικών και οικολογικών εναλλακτικών λύσεων.
Ήταν το πέμπτο συνέδριο που διοργάνωσε το Transform! Δανίας τα τελευταία πέντε χρόνια, και επικεντρώθηκε σε θέματα τα οποία συμβάλουν στον αναγκαίο, βιώσιμο και δίκαιο μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κοινωνίας.
Σε αντίθεση με τα συνέδρια του 2013 και 2014 που κύριο αντικείμενό τους είχαν τις εναλλακτικές λύσεις στη μεγέθυνση, αυτό το συνέδριο συνέχισε στη γραμμή του προηγούμενου (2015) και ασχολήθηκε με τη σύνδεση των κόκκινων με τις πράσινες εναλλακτικές λύσεις, συμβάλλοντας έτσι, στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ τους, εγχείρημα το οποίο συχνά αποδείχθηκε δύσκολο.
Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι, το πρόγραμμα των συνεδρίων της Κοπεγχάγης περιλαμβάνει θέματα και οπτικές γωνίες (όπως ο συνδυασμός των κόκκινων και των πράσινων εναλλακτικών λύσεων) που δεν είναι στην πρώτη γραμμή του έργου του ευρωπαϊκού δικτύου transform! Τα συνέδρια και οι θεματικές τους περιλαμβάνουν, επίσης, την παγκόσμια οπτική, γι’ αυτό προσκαλούν ομιλητές και από την Ευρώπη, αλλά και εκτός αυτής, με στόχο το άνοιγμα και τον εμπλουτισμό του διαλόγου και του εύρους των συνεδρίων. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι τα συνέδρια της Κοπεγχάγης συμβάλουν καίρια στο έργο τακτικής και στρατηγικής που υλοποιεί το transform! Ευρώπης.
Να συμπεριλάβουμε τα «κοινά»
Το φετινό συνέδριο εστίασε και στις βραχυπρόθεσμες αλλά και τις στρατηγικές πλευρές των κόκκινων και των πράσινων εναλλακτικών προτάσεων απέναντι στη λογική της μεγέθυνσης και τον νεοφιλελευθερισμό. Το θέμα των «κοινών» τέθηκε και συζητήθηκε για πρώτη φορά ως αναπόσπαστο μέρος των οικονομικών και των οικολογικών εναλλακτικών προτάσεων που επιδιώκουμε να επεξεργαστούμε.
¨Όσον αφορά αυτή τη συσχέτιση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δύο πρωινές παρουσιάσεις, του Ρίτσαρντ Σμιθ από τις ΗΠΑ και της Σαλμάλι Γκουτάλ από την Ινδία, που δεν γνώριζαν ούτε τις θέσεις ούτε το έργο του/της συνομιλητή/τριας τους, αλληλοσυμπληρώνονταν εξαιρετικά.
Τα δυο απογευματινά σεμινάρια ασχολήθηκαν με διάφορα ζητήματα που συνδέονται με το κύριο θέμα του συνεδρίου: αφενός, τις προοπτικές και το ρόλο του οικοσοσιαλισμού και του οικοφεμινισμού στις εναλλακτικές μας προτάσεις, αφετέρου, άλλες σκέψεις και εναλλακτικές λύσεις για την παρούσα κρίση, που είχαν να κάνουν με την εμπειρία από την αριστερή διακυβέρνηση στην Ελλάδα και την αποτίμηση της ΕΕ ως θεσμού που θέτει όρια στην άσκηση αριστερής πολιτικής εντός της. Τέλος, με την πρόσφατη εμπειρία από την άνοδο της αριστερής λαϊκής κινητοποίησης και του αριστερού ριζοσπαστισμού στις ΗΠΑ.
Το συνέδριο παρακολούθησε ένα ευρύ και ανάμικτο κοινό, ως προς την πολιτική του προέλευση και την ηλικία, από την ευρύτερη αριστερά (κοινωνικά κινήματα, πολιτικά κόμματα και πανεπιστήμια) που ανησυχεί για τις πολλαπλές κρίσεις της εποχής μας και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση. Ανάμεσά τους, υπήρχαν σύνεδροι από τη Νότια Σουηδία (το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας). Ο αριθμός συμμετεχόντων σε αυτό ήταν ελαφρώς μικρότερος από το προηγούμενο συνέδριο, γεγονός το οποίο μπορεί να οφείλεται στη μη έγκαιρη ανακοίνωσή του.
Εκτός από το Transform! Danmark και το transform! europe, συνδιοργανωτές ήταν: η Enhedslisten/the Red-Green Alliance (Κοκκινοπράσινη Συμμαχία), το δανέζικο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, και ένα σύνολο αριστερών και περιβαλλοντικών οργανώσεων – συμπεριλαμβανομένης μιας οργάνωσης αριστερών εκπαιδευτικών- και περιοδικών.
Συμπεράσματα
Το συμπέρασμα από τις συζητήσεις και τις εμπειρίες του περσινού συνεδρίου ήταν ότι πρέπει να διερευνήσουμε σε βάθος τη σύνδεση μεταξύ των οικονομικών και των οικολογικών εναλλακτικών προτάσεων και να την ενισχύσουμε με το θέμα των «κοινών» ως αναπόσπαστου μέρους αυτής της προσπάθειας και αυτού του διαλόγου, εστιάζοντας στο πώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κοινά για να μετασχηματίσουμε την κοινωνία και ποια είναι τα όρια αυτής της προσπάθειας.
Το φετινό συνέδριο απέδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές εμπειρίες από όλο τον κόσμο αναφορικά με αυτά τα θέματα και ότι ένας γόνιμος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι η ανταλλαγή εμπειριών και θέσεων μεταξύ της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων.
Για τα κείμενα των ομιλητών του συνεδρίου, βλ.: www.transformdanmark.dk
Για μια παρουσίαση του συνεδρίου, στο pdf on the right.
Ομιλητές του συνεδρίου:
Ρίτσαρντ Σμιθ: Six Theses on Saving the Planet
Σαλμάλι Γκουτάλ: The creative power and resistance potential of the commons
Κορίν Μορέλ Νταριέ: Ecosocialism: a project to reconcile environment and jobs, citizens and politics
Αριελ Σάλεχ: Ecofeminism – listening to the deepest eco-socialist voice
Χάρης Γολέμης: The Radical Left in Government: A Necessary but not Sufficient Condition for Breaking with Neoliberalism
Ασμπιορν Βαλ: The current crises as an opportunity for social transformation
Νάνσι Χόλμστρομ: Promising signs of radical change in consciousness – to reverse the prioritization of private property over collective