Κάθε καμπάνια αποτελεί μια παιδευτική διαδικασία, μια διαδικασία ατομικής και συλλογικής ιδιοποίησης καθώς και συνειδητοποίησης. Για μας περιλαμβάνει την προώθηση της αντίληψης των πολιτών για τα ευρωπαϊκά θέματα, ώστε να μπορούν να πάρουν μια θέση που να αντιστοιχεί στα συμφέροντά τους.
Τώρα, για πρώτη φορά, η δική μας Αριστερά, μια Αριστερά προσανατολισμένη στον μετασχηματισμό, είναι ικανή να διεξάγει μια πανευρωπαϊκή καμπάνια. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Οι πολιτικές λιτότητας, παρά τις διαφορές στην εφαρμογή τους στην Ευρώπη, έφεραν πιο κοντά τις πραγματικότητες, τις διαμάχες και τις εναλλακτικές προτάσεις που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε. Η δυνατότητα μας να διαλέξουμε τον Αλέξη Τσίπρα ως κοινό μας υποψήφιο, μας επέτρεψε για πρώτη φορά να συμβολίσουμε και να κάνουμε ορατό το «συλλογικό» χαρακτήρα της μάχης μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δίχως να υποτιμούμε τις προσπάθειες που χρειάζονται για αυτό, ας αντιληφθούμε την έκταση αυτού του συμβολισμού!
Τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών και πολιτικών πρωταγωνιστών από διαφορετικές χώρες και παραδόσεις (ένα σχετικό παράδειγμα είναι η Εναλλακτική Σύνοδος), όπως και η ανάδειξη του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως τον κοινό πολιτικό χώρο για την κριτική Αριστερά, κατέστησε δυνατό να συνθέσουμε τις διαφορετικές απόψεις σεβόμενοι παράλληλα την απαραίτητη και δημιουργική ποικιλομορφία της σκέψης και της πράξης και να διαμορφώσουμε τις πλατφόρμες και τους βασικούς άξονες για την αναγκαία επανίδρυση της Ευρώπης. Σήμερα, διαμορφώνονται νέες συγκλίσεις, όπως συμβαίνει στην Ιταλία όπου παρά τον πολυκερματισμό της Αριστεράς, διάφορες συνιστώσες ενώθηκαν για να συγκροτήσουν μια κοινή λίστα, στη Σλοβενία όπου οι νέοι άνθρωποι κινητοποιούνται για να ρίξουν τις βάσεις μιας πολιτικής δύναμης, και στη Γαλλία, όπου η πορεία της 12ης Απριλίου έκανε δυνατή τη διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις δυνάμεις που τάσσονται ενάντια στην πολιτική λιτότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε ψήφος σε οποιαδήποτε χώρα υπέρ μίας από τις λίστες που συμφωνούν με το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, κάθε ψήφος που ενισχύει την εκλογή βουλευτών της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έχει σημασία για τους συσχετισμούς των διεθνών δυνάμεων μέσα στην ΕΕ. Ας κάνουμε καλύτερα κατανοητό αυτό που ήδη αισθάνονται πολλοί πολίτες, ειδικά όταν συμμετέχουν στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες: οι συσχετισμοί δύναμης που διαμορφώνονται σε μια χώρα, επηρεάζουν τους αντίστοιχους στις άλλες χώρες. Την ημέρα μετά τις εκλογές δεν θα κοιτάμε απλώς τα αποτελέσματα από χώρα σε χώρα, αλλά θα αθροίσουμε τα αποτελέσματα και τους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και θα τα συγκρίνουμε με αυτά των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Η χρησιμότητα της κάθε ψήφου δεν είναι μόνο εθνικό ζήτημα, είναι από εδώ και στο εξής, ευρωπαϊκό! Κάθε ψήφος στο Μέτωπο της Αριστεράς στη Γαλλία είναι κατά συνέπεια μια πράξη αλληλεγγύης με τους αγώνες που διεξάγονται αλλού, για παράδειγμα με αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Σε κάθε χώρα, οι δυνάμεις που είναι σε κίνηση θα επωφεληθούν από τις εξελίξεις που συμβαίνουν αλλού. Εάν σε κάποια από τις χώρες σχηματίσει κυβέρνηση μια αριστερή πλειοψηφία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να εξετάσει σε ποιους μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη (κινήματα, κόμματα, εκλεγμένοι αξιωματούχοι, ευρωβουλευτές, οργανισμοί, συνδικάτα, διανοούμενοι κλπ.) για να μπορέσει να διαχωριστεί από την ισχύουσα λογική και να εφαρμόσει άλλες πολιτικές. Η ευρωπαϊκή καμπάνια του Τσίπρα ασχολείται κυρίως με την προετοιμασία αυτών των δυνατοτήτων. Ο Τσίπρας συμβολίζει την αυξανόμενη απόρριψη της καταστροφικής λιτότητας που έχει επιβληθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ,από τις οποίες η Ελλάδα είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο. Η καμπάνια εκπροσωπεί τη θέληση για σύνδεση όλων των αγώνων, αλλά και τις ελπίδες για την επανίδρυση της Ευρώπης.
Σε αυτές τις εκλογές, η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) πρόκειται να σημειώσει σημαντική άνοδο. Όλες οι δημοσκοπήσεις αυτό προβλέπουν. Πράγματι, οι εκλογικές διαδικασίες των δυνάμεων στις άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προσανατολισμούς παρόμοιους με αυτούς του Μετώπου της Αριστεράς στη Γαλλία και η ικανότητα μας να έχουμε κοινό διάλογο με στόχο την επανίδρυση της Ε.Ε., καθιστά δυνατό για εμάς να φτάσουμε σε ένα νέο επίπεδο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο βαθμό που η άκρα Δεξιά ανεβαίνει, οι κυρίαρχες δυνάμεις θα υποστηρίξουν ότι οι εκλογές ενίσχυσαν τα ‘δύο άκρα. Ως εκ τούτου πρέπει να διακηρύξουμε με σθένος ότι στόχος του αγώνα μας είναι η ύπαρξη και ανάπτυξη μιας πραγματικής Αριστεράς στην Ευρώπη. Παντού στην Ευρώπη οι λίστες μας δημοσιοποιούν τη θέληση για μία εναλλακτική ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που προωθούνται από τη Δεξιά ή τους σοσιαλφιλελεύθερους.
Στις δημοτικές εκλογές ζήσαμε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές μιας μακράς διάρκειας κρίσης των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Δεκαετίες τώρα, η βάσης τους έχει υποστεί μια σταθερή αποσάθρωση. Σε μερικές χώρες αυτό επιταχύνθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια: στην Ισπανία (PSOE), στην Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ) και στη Γαλλία. Στην Ιταλία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει εξαφανιστεί, στη Γερμανία δεν μπορούμε πλέον να ισχυριστούμε ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη στην κυβέρνηση. Επειδή η Αριστερά που τάσσεται με τον μετασχηματισμό έχει κατορθώσει μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες να μην εξαφανιστεί μετά το 1989 και έχει αρχίσει να αποτελεί η ίδια πολιτικό υποκείμενο (με νέες ‘διεθνιστικές’ μορφές) και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει αναλάβει αναγκαστικά μια μεγάλη ευθύνη σήμερα, αυτή του να δώσει μια εναλλακτική βιώσιμη λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυναμική της άκρας Δεξιάς, κινητοποιώντας τους πολίτες προτείνοντας μια πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί. Η αντιμετώπιση της άκρας Δεξιάς απαιτεί την εποικοδομητική έκφραση του θυμού μέσω ενός ξεκάθαρου μηνύματος: μια αριστερή απόρριψη της λιτότητας και ενός κοινού αγώνα.
Βεβαίως, η κατάσταση της κρίσης στην Ευρώπη δεν αποτελεί αιτία αισιοδοξίας. Η κρίση στην Ουκρανία δείχνει ότι η κατάσταση της Ε.Ε είναι κρίσιμη και από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, και ότι ο επαναπροσδιορισμός της είναι απαραίτητος, αν πρόκειται να απαλλαγεί από τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά για να αναλάβει την ευθύνη αυτή χρειάζεται παράλληλα να διαμορφώσει και να κάνει απτό αυτό που είναι πιθανό. Αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την καμπάνια. Η αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων μέσω των ευρωεκλογών είναι αυτή τη στιγμή ο πιο αποτελεσματικός τρόπος που έχουμε για να διεξάγουμε την ταξική πάλη σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Δημοσιεύτηκε στα γαλλικά στην εφημερίδα L’ Humanité