Οι τοπικές εκλογές στη Φινλανδία: ο Αριστερός Συνασπισμός επιδιώκει μια εκλογική επιτυχία

Στις 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι τοπικές εκλογές στη Φινλανδία. Η εμπειρία δείχνει ότι όσο πιο πολλούς υποψηφίους έχει ένα κόμμα, τόσο καλύτερο αποβαίνει το εκλογικό του αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις είναι ενθαρρυντικές για τον «Αριστερό Συνασπισμό». Για πρώτη φορά από το 1976, το κόμμα έχει λόγους να ελπίζει για μια εκλογική επιτυχία.

Οι υποψήφιοι του Αριστερού Συνασπισμού διεκδικούν το 9,4% του συνόλου των εδρών, ακριβώς όπως και το 2012. Ειδικά στις μεγάλες πόλεις της Νότιας και της Κεντρικής Φινλανδίας, το κόμμα κατάφερε να έχει μεγάλο αριθμό υποψηφίων, ενώ έχασε μερικούς στους κυρίως αγροτικούς δήμους του Βορρά. Ο Αριστερός Συνασπισμός διαθέτει παραδοσιακά το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό υποψηφίων σε πολλές μεγάλες πόλεις, όπως το Ελσίνκι, το Τάμπερε, το Τούρκου και το Ούλου. 

Οι δημοσκοπήσεις δικαιολογούν την αισιοδοξία

Η εμπειρία δείχνει ότι ο αριθμός υποψηφίων αποτελεί έναν πολύ καλό δείκτη για την πρόβλεψη του αποτελέσματος στις τοπικές εκλογές. Χάρη σε αυτό και στα θετικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ο Αριστερός Συνασπισμός μπορεί να περιμένει μια εκλογική νίκη στις τοπικές εκλογές για πρώτη φορά από το 1976. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Αριστερό Συνασπισμό γύρω στο 8,5% των ψήφων, έναντι του 8% που συγκέντρωσε στις δημοτικές εκλογές του 2012 και του 7,1% στις βουλευτικές του 2015. Το 2012, το κόμμα κατάφερε να αποσπάσει 640 έδρες στα δημοτικά συμβούλια της χώρας.

Οι απώλειες των δεξιών λαϊκιστών

Το Κόμμα Φιλανδών (The Finns) χάνει πάνω από το μισό ποσοστό του σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2015. Τότε, είχε κερδίσει το 17,7% των ψήφων ενώ, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αυτή τη φορά αποσπά ποσοστό 8-9%. Η απήχηση του Κόμματος Φιλανδών στις δημοτικές εκλογές ήταν αισθητά χαμηλότερη από τις βουλευτικές του 2015 (12% το 2012) και ο αριθμός των υποψηφίων του έχει μειωθεί πάνω από τον μέσο όρο, παρότι έκανε μεγάλη προσπάθεια για να βρει ανθρώπους που θα βάλουν υποψηφιότητα. Σε πολλούς δήμους, εμφανίστηκαν δημοτικοί σύμβουλοι που, παρότι εκπροσωπούσαν το Κόμμα Φιλανδών, προσχώρησαν σε άλλα κόμματα. Για παράδειγμα, στο Ελσίνκι, τέσσερις από τους οχτώ δημοτικούς συμβούλους που προέρχονταν από το Κόμμα Φιλανδών και είχαν εκλεγεί το 2012, είναι πλέον υποψήφιοι με άλλα κόμματα, από όλη τη γκάμα του πολιτικού φάσματος, από τη δεξιά μέχρι και την αριστερά, δηλαδή: με το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού, τους Χριστιανούς Δημοκράτες, τον Αριστερό Συνασπισμό και το Φινλανδικό Κομμουνιστικό Κόμμα.    

Οι Σοσιαλδημοκράτες ηγούνται στις δημοσκοπήσεις

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ηγείται των δημοσκοπήσεων και ενδέχεται να κερδίσει περίπου 20-21%, έναντι 19,6% το 2012. Το συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού που ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών του 2012, μπορεί να δει το ποσοστό του να μειώνεται από 21,9%, το 2012, σε 18,4% σήμερα. Και αυτό το κόμμα είχε δυσκολία στην εξεύρεση υποψηφίων. Είναι αυτό που γνώρισε τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των υποψηφίων του. Αν οι δημοσκοπήσεις είναι αξιόπιστες, το Κεντρώο Κόμμα του νυν πρωθυπουργού, εμφανίζεται να λαμβάνει περίπου το ίδιο ποσοστό με τις δημοτικές εκλογές του 2012, αλλά αισθητά μικρότερο από εκείνο των βουλευτικών του 2015.
Οι προβλεπόμενες απώλειες για τα δύο από τα τρία κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας (Κεντρώο Κόμμα, Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού και Κόμμα Φιλανδών) προκαλούν όλο και περισσότερες διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. 

Μετάφραση: Καλλιόπη Αλεξοπούλου

This site is registered on wpml.org as a development site.