Προς ένα δεύτερο Φόρουμ για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους πράσινους και τις προοδευτικές δυνάμεις

Εμείς, ως εκπρόσωποι ποικίλων δυνάμεων, συγκεντρωθήκαμε στη Μασσαλία, 10-11 Νοεμβρίου 2017, για να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη.

Ο στόχος ήταν να επικεντρωθούμε στις προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις ενάντια στις αυταρχικές, πατριαρχικές και αντικοινωνικές πολιτικές πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στα ολοένα μειούμενα δικαιώματα των εργαζομένων. Τασσόμαστε υπέρ κοινωνικών και βιώσιμων πολιτικών ώστε να αποτρέψουμε την απόλυτη καταστροφή του περιβάλλοντος και να υπερασπιστούμε μια Ευρώπη της Ειρήνης.

Με βάση τις συζητήσεις μας και την ισχυρή συναίνεση που προέκυψε από αυτές, είναι σαφές ότι έχει έρθει η στιγμή να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός χώρου που θα επιτρέψει στις αριστερές, πράσινες και προοδευτικές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν από κοινού την πρόκληση της συγκρότησης μιας στρατηγικής πρότασης ενός εναλλακτικού μοντέλου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης · ενός μοντέλου οριζόντιου, εξισωτικού και κοινωνικά προωθητικού, σε αλληλεγγύη με τους λαούς από άλλα μέρη του κόσμου, που θα ενισχύει μια νέα, δικαιότερη διεθνή τάξη, και που θα είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες προσπάθειες οικοδόμησης μιας υπερβολικά φιλελεύθερης, αυταρχικής Ευρώπης, που παρουσιάζει πλήρη έλλειψη αλληλεγγύης, ακόμη και ξενοφοβίας.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια ισχυρή συναίνεση που μπορεί να αποτρέψει την πρόοδο των αντιδραστικών και φασιστικών δυνάμεων.

Για να οικοδομήσουμε σθεναρές εναλλακτικές λύσεις, πρέπει να μιλήσουμε, να ξεκινήσουμε διάλογο, να συγκεντρώσουμε ιδέες και σχέδια ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στους εργαζόμενους που η άκρα δεξιά προσπαθεί να προσελκύσει και να τους δείξουμε ότι υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχουν δυνάμεις, διαφορετικές και πλουραλιστικές εκ φύσεως, οι οποίες όμως μοιράζονται προοδευτικές, φεμινιστικές, οικολογικές και αριστερές αξίες.

Θα αναπτύξουμε νέες κοινές εκστρατείες που θα έχουν ως παράδειγμα επιτυχημένες εμπειρίες, όπως οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες από τα κάτω που αμφισβητούν τις συμφωνίες που αποσκοπούν στην απορρύθμιση της οικονομίας, όπως η TTIP και η CETA, καθώς και εκστρατείες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα ποιοτικό άλμα. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο χώρο σύγκλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εναλλακτικές λύσεις στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές κυβερνήσεις είναι αναγκαίες για να ανοίξουμε το δρόμο σε ισχυρότερες προοδευτικές πλειοψηφίες.

Ας είμαστε σαφείς: η ιδέα είναι να αναπτυχθεί ένα φόρουμ για συζήτηση, συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων, οι οποίες πιστεύουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εργαστούμε προς την κατεύθυνση κοινών στόχων και να διεξάγουμε δημόσιες εκστρατείες σε βασικά θέματα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ως εκ τούτου, αντλούμε έμπνευση από το Φόρουμ του Σάο Πάολο.

Συνεπώς, αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να διοργανώσουμε το δεύτερο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των αριστερών, πράσινων και προοδευτικών δυνάμεων που θα διεξαχθεί το 2018. Για να το πετύχουμε, θα δημιουργήσουμε μια ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από εκπροσώπους των διαφόρων δυνάμεων που συμμετείχαν τις δύο αυτές ημέρες, οι οποίοι -συμβουλευόμενοι τις οργανώσεις που έδωσαν το παρών- θα προτείνουν τη μορφή του δεύτερου φόρουμ. Ο στόχος είναι το επόμενο Φόρουμ να συνεχίσει το έργο που ξεκινήσαμε φέτος, να εμβαθύνει και να επιτύχουμε ευρύτερη συμμετοχή.

See also the newspaper articles

« A Marseille, la gauche européenne se cherche », Libération, 12 November 2017

« Forum européen: «Tout ce qui peut participer à la convergence des forces de gauche est bon à prendre », Libération, 12 November 2017

This site is registered on wpml.org as a development site.