Από τις 2 μέχρι τις 5 Μαϊου 2013, έγινε στη Βιέννη το πρώτο Φόρουμ Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Φόρουμ Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEESF). Η συζήτηση των150 περίπου ατόμων που συμμετείχαν από 12 ευρωπαϊκές χώρες στράφηκε γύρω από το ερώτημα «Εξεγέρσεις στην περιφέρεια;» και ασχολήθηκε με την οικονομική και πολιτική κατάσταση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση.
Θεματικά το Φόρουμ ασχολήθηκε με τέσσερα κυρίως θέματα:
1. Την οικονομική, κοινωνική και οικολογική κατάσταση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
2. Τις αντανακλάσεις των αρνητικών οικονομικών, κοινωνικών και οικολογικών εξελίξεων στον πολιτικό τομέα: μείωση της δημοκρατίας, διαφθορά, άνοδος της ακροδεξιάς, κτλ.
3. Συγκεκριμένες εναλλακτικές (αντίσταση) απέναντι στις πολιτικές λιτότητας.
4. Πώς μπορεί να οργανωθεί με έναν καλύτερο τρόπο η διεθνής συνεργασία των κινημάτων για έναν άλλο κόσμο;
Το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων αντιμετωπίστηκε ως «εγκάρσιο», με την έννοια ότι υπήρχε η μέριμνα να απασχολήσει όλες τις θεματικές ενότητες.
Ο εναρκτήριος δημόσιος διάλογος με θέμα «Ποια Ευρώπη θέλουμε;» έδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Ενώ ο Αλεξάντερ Μπουζγκάλιν (Εναλλακτικότητα-Ρωσία) υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας θα βελτίωνε το επιθετικό καπιταλιστικό μοντέλο στη Ρωσσία, η Ισαμπέλ Μπουρμπουλόν (Ατάκ, Γαλλία) και ο Βάλτερ Μπάιερ (transform! Europe) επεσήμαναν ότι αυτό το συγκεκριμένο δυτικο-ευρωπαϊκό μοντέλο υφίσταται βαθιά κρίση εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που προωθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Η Μόνικα Βάνα (Die Grünen, Βιέννη) υποστήριξε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξέλιξη χρειάζεται μια βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο διάλογος ήταν ένα πολύ καλό ξεκίνημα γιατί έδειξε την αμοιβαία ανάγκη να συζητηθούν πολιτικά θέματα με στόχο την ανάπτυξη μια αμοιβαίας κατανόησης και περισσότερες κοινές στρατηγικές.
Άλλες αξιομνημόνευτες στιγμές του CEESF ήταν οι συζητήσεις για τον δεξιό εξτρεμισμό και λαϊκισμό στην Ευρώπη. Ειδικά η εστίαση στις περιφέρεις, κατά την οποία παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι πραγματικές εξελίξεις στην Ουγγαρία (η οποία παρουσιάστηκε από την οργάνωση Ατάκ, Ουγγαρία), στη Ρωσία ( από τον Ιωσήφ Άμπραμσον) και την Ουκρανία (από τους Σεργκέι Κιριτσούκ, Μπορότμπα), εμπλούτισε τη συζήτηση και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία των συγκεκριμένων θεμάτων σε αυτές τις χώρες. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη («Μια άλλη οικονομία για μια άλλη Ευρώπη; Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και η ευρω-κρίση»).
Η διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες: περιβάλλον, δεξιός εξτρεμισμός, οικονομία, γυναίκες και πολιτισμός. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Φόρουμ το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων και του περιβάλλοντος δεν καλύφθηκαν επαρκώς. Παρόλα αυτά το Φόρουμ ήταν ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ακτιβιστών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών για το διαφορετικό πολιτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο των διαφόρων χωρών και την ανάπτυξη κοινών πολιτικών στρατηγικών.
Βρείτε το Κοινή Διακήρυξη του Φόρουμ Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και περιβάλλοντος σε μορφή .pdf στα δεξιά (Τεκμηρίωση).