Τα εγκαίνια των «Χρωμάτων ενός ταξιδιού»

Ένα νέο πρόγραμμα πολιτισμού και μνήμης με θέμα τη μετανάστευση εγκαινιάστηκε στις 20 Ιουνίου.

Τα «Χρώματα ενός ταξιδιού» άντλησαν την έμπνευσή τους από μια έκθεση που διοργάνωσε το ARCI, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Πολιτισμών του Σαμπίρ, το 2016. Η έκθεση περιλάμβανε ζωγραφιές ασυνόδευτων ανηλίκων που είχαν επιβιώσει  από το τρομερό ναυάγιο που είχε γίνει κοντά στη Λαμπεντούζα το 2014. Τα παιδιά αφηγήθηκαν την ιστορία τους μέσα από ζωγραφιές, εικονογραφώντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους.

Το πρόγραμμα γίνεται με την υποστήριξη μιας ομάδας ερευνητών και ακτιβιστών που ασχολούνται με τη μετανάστευση και τις δράσεις κοινωνικής ένταξης, καθώς και των δικτύων/οργανώσεων: transform! europe, change4all, Euroculture Network – University of Groningen, ARCI, SOS Racism Portugal και αναζητά νέες συνεργασίες. 

Τι είναι το «Colours of a Journey» (Χρώματα ενός ταξιδιού);

Σε ένα πλαίσιο επιδεινούμενης πολιτικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασφάλειας, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη γη τους. Αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ξεκινούν ένα επικίνδυνο και συχνά απειλητικό για τη ζωή τους ταξίδι προς την Ευρώπη. Αναμφίβολα, τα χιλιάδες παιδιά που είναι ανάμεσά τους αποτελούν την πιο ευάλωτη κατηγορία. 

Γιατί οι άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους; Πώς είναι η ζωή τους σήμερα; Πώς φαντάζονται το μέλλον τους;

Είναι ερωτήματα που θα πρέπει να τίθενται σε όλους όσοι καταφθάνουν στην Ευρώπη. Θα πρέπει να τους παρέχεται χώρος για να ακουστούν οι εμπειρίες και οι ιστορίες τους. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τους προσφέρουμε μια ισχυρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στη σημερινή πολιτική του φόβου, να συγκροτήσουμε όρους αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της κοινής μας ζωής στην Ευρώπη. Τα παιδιά, ως οι πιο ευάλωτοι και ειλικρινείς μάρτυρες/πρωταγωνιστές της ιστορίας, πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Η τέχνη είναι ένα μέσο που γεφυρώνει τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Επιπλέον, οι εικόνες αποτελούν συχνά καλύτερη μέθοδο έκφρασης δύσκολων εμπειριών και συναισθημάτων από τις λέξεις. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας (αρχείου) με το όνομα «Colours of a Journey» (Χρώματα ενός ταξιδιού) που θα στεγάζει τις «ιστορίες» των παιδιών- προσφύγων και μεταναστών. Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συγκεντρώνει και να παρουσιάζει στο κοινό ζωγραφιές και εικόνες που έφτιαξαν παιδιά 6-18 ετών και απευθύνεται σε όλες τις δομές υποστήριξης των προσφύγων (κρατικές, δημοτικές, ΜΚΟ, κινήματα κ.ά.) που επιθυμούν να στηρίξουν την παραγωγή και τη συλλογή ζωγραφιών που φτιάχνουν τα παιδιά που ζούσαν σε χώρες εκτός Ευρώπης και καταφθάνουν σε αυτή.   

Τα παιδιά θα καλούνται να εικονοποιήσουν και να σχεδιάσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους, στο πλαίσιο εργαστηρίων που θα οργανώνονται από τις τοπικές δομές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Όλα τα έργα θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και θα είναι διαθέσιμα για κατέβασμα και αναπαραγωγή, υπό την προστασία του Οργανισμού Creative Commons license Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0). Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι δυνατή η διοργάνωση περιφερόμενων εκθέσεων που θα ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, σε διάφορους κοινωνικούς χώρους και εκδηλώσεις, με υλικό που θα τους παρέχει η πλατφόρμα «Χρώματα ενός ταξιδιού». 

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση

Στη διάρκεια του πιλοτικού σταδίου, διοργανώθηκε το πρώτο εργαστήριο στο προσφυγικό καμπ του Ελληνικού στην Αθήνα, ενώ η πρώτη περιφερόμενη έκθεση παρουσιάστηκε στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις. Η πρώτη ήταν ένα συριακό δείπνο που διοργάνωσε η Διεθνής Αμνηστία του Γκρόνινγκεν. Οι ζωγραφιές των παιδιών είχαν τοιχοκολληθεί και παρουσιάστηκαν  σε ένα κοινό εκατό ανθρώπων. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη: η παρουσίαση προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ των επισκεπτών και των οικοδεσποτών-προσφύγων.

Η δεύτερη δημόσια παρουσίαση των ζωγραφιών έγινε στη διάρκεια της έναρξης του φεστιβάλ Bevrijdings (Φεστιβάλ της Ημέρας Απελευθέρωσης). Στην εκδήλωση συνδέθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα των παιδιών προσφύγων με την απελευθέρωση της Ολλανδίας από τη ναζιστική κατοχή στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, στη θεματική με τίτλο: “Geef vrijheid door” (Η ελευθερία είναι κάτι που μεταβιβάζεται από τον ένα στον άλλο).

Οι ζωγραφιές προβάλλονταν σε γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί πίσω από δυο μουσικά συγκροτήματα: το συριακό The Syrian choir New Life, και το Aapnootmies. Όσο προβάλλονταν οι ζωγραφιές στην οθόνη, φοιτητές από τμήματα σπουδών ευρωπαϊκού πολιτισμού απευθύνθηκαν στο κοινό κάνοντας σύντομες επεξηγηματικές παρεμβάσεις και καλώντας τον κόσμο να επισκεφθεί την ηλεκτρονική πινακοθήκη και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Συμμετοχή

Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε, παρακαλώ επικοινωνήστε στο info@coloursofajourney.eu, για να δημιουργήσετε λογαριασμό πρόσβασης (όνομα χρήστη/κωδικό) με τον οποίο θα μπορείτε να ανεβάζετε και να διαχειρίζεστε το δικό σας περιεχόμενο. Η επιβεβαίωση της εγγραφής σας από τους υπεύθυνους της πλατφόρμας θα γίνεται 48 ώρες μετά τη δημιουργία του λογαριασμού σας.   

Μετάφραση: Καλλιόπη Αλεξοπούλου

https://coloursofajourney.eu/
This site is registered on wpml.org as a development site.