Το Θεματικό Κοινωνικό Φόρουμ για το Ρίο+20, που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο Αλέγκρε από τις 24 ως τις 28 Ιανουαρίου, ήταν ένα επί μακρόν αναμενόμενο γεγονός. Ο σκοπός του ήταν η προετοιμασία της Λαϊκής Συνδιάσκεψης που θα λάβει χώρα στο Ρίο παράλληλα με τη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2012.
Διάφορες θεματικές ομάδες εργάστηκαν πάνω σε θέματα όπως το νερό, η πράσινη οικονομία, η ελευθερία του Τύπου, η βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και άλλα. Τα συμπεράσματα δεν ήταν τελεσίδικα, καθώς υπήρξαν διαφορές ανάμεσα σε εκπροσώπους κοινωνικών κινημάτων και συνδικαλιστές αναφορικά π.χ. με την πράσινη οικονομία. Επίσης, παρά τον τίτλο «Καπιταλιστική κρίση, κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη», η κοινωνική διάσταση ήταν αισθητά απούσα. Πολλοί ομιλητές επεσήμαναν το γεγονός πως οι φτωχοί θα είναι τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν απαντήθηκε επαρκώς το πώς μπορούμε να αποφύγουμε αυτήν την εξέλιξη. Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και μπορούμε να ελπίζουμε σε μία πολύ ζωντανή Λαϊκή Διάσκεψη τον Ιούνιο στο Ρίο.
Μετά το Θεματικό Φόρουμ, πραγματοποιήθηκε μια άτυπη συνάντηση του Διεθνούς Συμβουλίου. Δεν θα βγει κάποιο επίσημο ανακοινωθέν, όμως τα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν εξαιρετικά σημαντικά, αφού όλοι μας συνειδητοποιούμε πως πρέπει να προσπαθήσουμε επειγόντως να ανασυγκροτήσουμε τις συναντήσεις μας και κυρίως τις ιδέες μας.
Πολλές μεγάλες οργανώσεις δεν έρχονται πλέον στο Διεθνές Συμβούλιο ή στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, ενώ την ίδια στιγμή δεν καταφέρνουμε να συναντηθούμε με τα νέα υποκείμενα, όπως οι “Αγανακτισμένοι” ή το κίνημα “Occupy”. Όλοι συμφωνούν πως οι διαδικασίες του Κοινωνικού Φόρουμ είναι εξαιρετικά ζωντανές με περισσότερα από 40 κεντρικά γεγονότα το 2011 και πιθανότατα εξίσου πολλά το 2012. Όμως αυτά αποτελούν θεματικά ή περιφερειακά-τοπικά φόρα. Η τοπική εστίαση είναι επίσης παρούσα στους νέους οργανισμούς, παρόλο που αρχικά το Κοινωνικό Φόρουμ προέκυψε ως αντίδραση και αντίσταση ενάντια στις παγκοσμίως άδικες κοινωνικές συνθήκες. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την δυναμική των κινημάτων σε αυτό το πλαίσιο; Και πώς μπορούμε να αναζωογονήσουμε την παγκόσμια διάσταση τους; Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να συζητηθούν στο επόμενο Διεθνές Συμβούλιο, που δεν θα γίνει στο Ντιγιαρμπακίρ, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά θα διοργανωθεί μετά το Φόρουμ του Μαγκρέμπ / Μασρέκ στην Τυνησία, στις 10-14 Ιουλίου 2012. Επιπλέον, ένα Φόρουμ των Φόρουμ θα διοργανωθεί από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Γαλικίας, στην Ισπανία. Αυτή θα είναι η στιγμή για μια σοβαρή αυτο-αξιολόγηση.