Το ετήσιο εαρινό Αριστερό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε από τις 2 ως τις 4 Ιουνίου και συγκέντρωσε περί τους 3.000 ακτιβιστές, πανεπιστημιακούς και μέλη οργανώσεων από τις ΗΠΑ και τη διεθνή αριστερά. Το transform! συμμετείχε στο Φόρουμ με τρία εργαστήρια.
Στις εκδηλώσεις του Φόρουμ περιλαμβάνονταν πάνελ ομιλιών, παρεμβάσεις επιφανών διανοουμένων στις γενικές συνελεύσεις και πολυάριθμες συζητήσεις και πληροφορίες στα τραπέζια. Αξίζει να σημειωθούν οι προσφορές εκδοτικών οίκων και καλλιτεχνών με σημαίνοντα έργα λογοτεχνίας και τέχνης.
Το transform! europe συμμετείχε με τη διοργάνωση τριών πάνελ μείζονος σημασίας. Τα πάνελ ήταν: «Ο Διατλαντικός διάλογος: η αριστερά και η ‘Μάχη Γιγάντων’» με τους: Μίχαελ Μπρι, Βάλτραουντ Φριτζ- Κλακλ, Λίο Πάνιτς, Ίθαν Γιανγκ και Κόνι Χίλντεμπραντ, «Η αριστερά στην Ευρώπη: στρατηγικές και επείγουσες δράσεις» με τους: Βάλτραουντ Φριτζ-Κλακλ, Κόνι Χίλντεμπραντ, Χαβιέρ Μορένο και Βάλτερ Μπάϊερ, και «Η λαϊκιστική και ριζοσπαστική δεξιά στην Ευρώπη» με τους: Βάλτερ Μπάϊερ, Κόνι Χίλντεμπραντ, Νατάλια Σινάεβα-Πανκόφσκα και Μπάρμπαρα Στάινερ.
Η ετήσια έκδοση του 2017 με τίτλο: «Η αριστερά, ο λαός, ο λαϊκισμός» βρισκόταν στο τραπέζι του νεοϋορκέζικου παραρτήματος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, που είναι μέλος του δικτύου transform!. Έγιναν ανταλλαγές εμπειριών και οικοδομήθηκαν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής αριστεράς.
Το φετινό Φόρουμ που διοργανώθηκε στο John Jay College of Criminal Justice (δημόσιο κολλέγιο της αστυνομίας) είχε το σλόγκαν «Αντίσταση: στρατηγική, τακτικές, μάχες, αλληλεγγύη και ουτοπία», με επίκεντρο, φυσικά, τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής του.
Όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση του Φόρουμ, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της «άρτια οργανωμένης, ρατσιστικής, μισογυνικής δεξιάς» που είναι σήμερα στην εξουσία αποτελούν ευκαιρία διεύρυνσης του κινήματος που αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα το οποίο παρήγαγε αυτή τη δεξιά. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδυθεί μεγάλα κινήματα διαμαρτυρίας, όπως η «άμεση δράση των γενναίων μαχητών του Στάντιν Ροκ», ο Σάντερς, ο σοσιαλιστής δημοκράτης που έφτασε πολύ κοντά στο Λευκό Οίκο, οι νέοι Αμερικανοί που επιλέγουν το σοσιαλισμό αντί για τον καπιταλισμό, το κίνημα Black Lives Matter (Οι ζωές των Μαύρων έχουν Σημασία), οι πολλοί που πολιτικοποιούνται και μιλάνε ξανά για γενική απεργία (ιστοσελίδα του Αριστερού Φόρουμ), οι Πορείες των Γυναικών που πρόσφατα αποτέλεσαν υπόδειγμα γιγαντιαίας κινητοποίησης.
Στην πρόσκληση λεγόταν επίσης ότι οι συστημικοί αντίπαλοι του Τραμπ, είτε πρόκειται για την αντιρωσική δεξιά είτε για το Δημοκρατικό Κόμμα, στηρίζουν το ίδιο σύστημα με αυτόν. Η απόφαση του συστήματος αυτού να ανακόψει την κάθοδο του Μπέρνι Σάντερς στις προεδρικές εκλογές, «ενός τόσο δημοφιλούς σοσιαλιστή υποψηφίου που θα μπορούσε, αναμφίβολα, να νικήσει τον Τραμπ στο δικό του γήπεδο» έγινε αντικείμενο δριμείας κριτικής.
Ανάλογες θέσεις εκφράστηκαν και στις συζητήσεις του Φόρουμ. Εκτός από την απόρριψη της πολιτικής του Τραμπ και την εμβριθή αποτίμηση της κατάστασης, στις συζητήσεις επανερχόταν επανειλημμένα η διάθεση καταγγελίας του αντιρωσισμού και των δημοκρατικών, τους οποίους οι ομιλητές χαρακτήριζαν νεοφιλελεύθερους. Υπήρξε ομοφωνία αναφορικά με την ανάγκη συγκρότησης μιας ενωτικής αριστερής συμμαχίας. Το αν αυτή θα προκύψει από τη στρατηγική του Σάντερς που επιδιώκει την αλλαγή του Δημοκρατικού Κόμματος εκ των έσω με το κίνημά του “Our revolution” (Η επανάστασή μας) ή από κάποιο αριστερό κόμμα πέρα από τους Δημοκρατικούς, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης.
Η θεματική γκάμα των εργαστηρίων του Αριστερού Φόρουμ ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Από το πάνελ με θέμα το σοσιαλιστικό όραμα του Καρλ Πολάνυι (που οργάνωσε το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ Νέας Υόρκης) και το Κεφάλαιο του Μαρξ, μέχρι τις εμπειρίες που αντλήθηκαν από τους εργατικούς αγώνες, τα προβλήματα και την καθημερινότητα των δασκάλων σε δύσκολα σχολεία, τις πολιτικές στρατηγικές και τα ΜΜΕ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και παραστάσεις θεάτρου των καταπιεσμένων, καθώς και προβολές.
Μετάφραση: Καλλιόπη Αλεξοπούλου