Το ΔΝΤ δεν πρέπει να παίζει πολιτικά παιχνίδια με την ευρωπαϊκή ανάκαμψη

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) άσκησε αυστηρή κριτική στην αρνητική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στη συμφωνία που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και της ελληνικής κυβέρνησης για τετράμηνη επέκταση του τρέχοντος δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Σε γραπτή της δήλωση, η Διεθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε τη συμφωνία γιατί δεν περιείχε “σαφείς εξασφαλίσεις” από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση που ηττήθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας.

    Η Σάρα Μπάροου, Γενική Γραμματέας της ITUC, δήλωσε: “Πέντε χρόνια λιτότητας και απορρύθμισης που επέβαλαν το ΔΝΤ και τα άλλα μέρη της τρόικα έφεραν οικονομική ύφεση, μεγαλύτερη ανισότητα και 25% ανεργία. Η επιμονή η νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα από τα ίδια δεν απέχει πολύ από τον παραλογισμό”.

    Η Μπάροου σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που αναφέρονται στη δήλωση του ΔΝΤ περιλαμβάνουν νέους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας και σε άλλες συνδικαλιστικές δραστηριότητες και την άρση της υποχρέωσης προειδοποίησης πριν από μαζικές απολύσεις: “Η αύξηση της επισφάλειας στην εργασία και η αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων απλώς θα συμβάλει σε περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων και σε μεγαλύτερη ανισότητα. Δεν έχει νόημα το ΔΝΓ να πιέζει για την εφαρμογή της ατζέντας του όταν οι έλληνες ψηφοφόροι εξέφρασαν καθαρά την επιθυμία τους για αλλαγή και όταν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει ως προτεραιότητά της την επίθεση στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή”.

    Η ITUC εκφράζει επίσης τη βαθιά ανησυχία της για το γεγονός ότι την καταδίκη από το ΔΝΤ της συμφωνίας Ελλάδας-ευρωζώνης εκμεταλλεύτηκαν οι ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες με σκοπό να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τη συμφωνία σε ορισμένα κοινοβούλια που πρέπει να την επικυρώσουν. “Το ΔΝΤ παίζει ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι κολακεύοντας πολιτικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται περισσότερο για ιδεολογικά ζητήματα, ακόμα και με το κόστος να πυροδοτήσουν μια νέα κρίση στην ευρωζώνη, αντί να βοηθήσει μια χώρα της ΕΕ, που έχει χάσει το 26% του ΑΕΠ της από το 2008, να μπει στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης”, είπε η Μπάροου.

    Σημειώνοντας ότι η επέκταση του δανείου ήταν ένας συμβιβασμός που έγινε μετά από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεωων μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης, η Μπάροου κάλεσε το ΔΝΤ να υποστηρίξει τόσο τη συμφωνία επέκτασης και μια μακροχρόνια συνεννόηση που θα αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη εμπόδια στην επανάκαμψη της μεγέθυνσης και την αύξηση των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

    ITUC, 27.2.2015

This site is registered on wpml.org as a development site.