Στις 15 Απριλίου το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και το transform! europe διοργάνωσαν από κοινού ένα Διεθνές Συνέδριο στις Βρυξέλλες με σκοπό την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στο πρόβλημα του χρέους και τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας.
Ο Χάρης Γολέμης, ο Αλέξης Τσίπρας, η Μαϊτέ Μόλα και ο Πιέρ Λοράν κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες στις 10 Απριλίου.
Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, πολιτικοί της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συνδικαλιστές και μέλη κοινωνικών κινημάτων από περισσότερες από 20 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους στο Συνέδριο με τίτλο «Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε το πρόβλημα του χρέους και τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη». Στις εργασίες της ημέρας που κράτησαν δέκα ώρες, αναλύθηκαν οι αιτίες, οι στόχοι, οι εμπειρίες και οι προτάσεις για την κοινή προετοιμασία μιας κοινωνικά αλληλέγγυας και ενωτικής εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής για την Αριστερά.
Στη διάρκεια της ημέρας, οι εισηγητές και οι εισηγήτριες εκφράστηκαν κατά των νεοφιλελεύθερων απόψεων που υπαγορεύουν τη λιτότητα ως τη μόνη δυνατή εναλλακτική και εξέθεσαν ένα ευρύ πλαίσιο προτάσεων που δείχνουν ότι μια κοινωνική οικονομική εναλλακτική της Αριστεράς είναι λογική και ρεαλιστική.
Στην ανάλυση των αιτιών και συνεπειών της δημιουργίας και αύξησης του δημόσιου χρέους καθώς και των πολιτικών λιτότητας, καταγγέλθηκε η αξιοποίηση του χρέους για την άσκηση κυριαρχίας έναντι άλλων λαών, η άσκηση εκβιασμών εναντίον τους και η πρόκληση εξωτερικών και εσωτερικών ανισορροπιών. Επιπλέον, καταδείχτηκε ο στόχος πίσω από αυτή την πολιτική: η μετατροπή του ευρωπαϊκού Νότου σε μία περιοχή φτηνής και απορυθμισμένης εργασίας χωρίς δικαιώματα.
Προτάσεις για ένα αριστερό οικονομικό μοντέλο
Το σύνολο των προτάσεων που συζητήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας βασίστηκε σε τέσσερις κύριους άξονες: τερματισμός της πολιτικής της λιτότητας, ακύρωση του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους, δημιουργία ενός νέου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών μέσω της κινητοποίησης οικονομικών πόρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη με αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό σύστημα.
Από αυτή την άποψη, προτάθηκαν μέτρα όπως η αλλαγή της αποστολής και του ρόλου της ΕΚΤ, η οποία συνεχίζει να προσφέρει δάνεια σε ιδιωτικές τράπεζες χωρίς να έχει επέλθει καμία αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τη στιγμή που οι ιδιωτικές τράπεζες δανείζουν τα Κράτη με 5% επιτόκιο. Μία από τις προτάσεις είναι ακριβώς η αγορά ενός μέρους των κρατικών χρεών από την ΕΚΤ και ο απευθείας δανεισμός προς τα Κράτη με σκοπό τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των δημόσιων υπηρεσιών «χωρίς την επιβολή «αντικοινωνικών όρων» όπως συμβαίνει με τα κράτη που λαμβάνουν οικονομική στήριξη. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά ζήτησε να μπορεί η ΕΚΤ να προβαίνει σε αναχρηματοδότηση των τραπεζών με χαμηλό κόστος μόνο όταν αυτές δανείζουν εταιρείες στη βάση «κοινωνικών και περιβαλλοντικών» κριτηρίων.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής και Οικολογικής Ανάπτυξης
Οι εναλλακτικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στηρίζονται σε ένα στέρεο χρηματοδοτικό Σχέδιο που φέρει το όνομα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής και Οικολογικής Ανάπτυξης που θα μπορεί να αξιοποιηθεί στη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών και τη δημιουργία απασχόλησης με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Το Ταμείο μπορεί επίσης να χρηματοδοτεί τα σχέδια τοπικών αρχών και κοινωνικών εταίρων.
Στα άλλα μέτρα που παρουσιάστηκαν από τους πάνω από 50 ομιλητές και ομιλήτριες από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, συγκαταλέγονται η δίκαιη φορολόγηση, η φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η αύξηση των μισθών, η βιώσιμη επαναβιομηχάνιση , ο εκδημοκρατισμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η παύση των φορολογικών παραδείσων και ο έλεγχος του ‘παράνομου’ χρέους.
Ο πρόεδρος του ΚΕΑ Πιέρ Λοράν δήλωσε ότι: είναι αναγκαία μια αναδιάρθρωση χρέους για την ελάφρυνσή του». Ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα αξιοποιήσει τις προτάσεις αυτές στην καμπάνια για τις εκλογές της 25ης Μαΐου και ζήτησε τη διοργάνωση μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος καθώς και δημόσιες επενδύσεις για την επίλυση του προβλήματος του χρέους σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε να αυτές απαλλαγούν από ένα μέρος αυτού του χρέους, ενώ επίσης απαιτείται και η αναθεώρηση των όρων αποπληρωμής των τόκων.
Παρακολουθήστε τα βίντεο:
Πρωί: http://youtube/rm3OEdYrrlU
Απόγευμα: http://youtu.be/UfWKPRr82I8
Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ .
Εισηγήσεις
Βρείτε τα πρώτα κείμενα των εισηγήσεων δεξιά στο φάκελο ‘Τεκμηρίωση’ (αναμένεται να συμπληρωθεί σύντομα)