Το πακέτο της τραπεζικής ένωσης δεν θα προστατεύσει τους πολίτες από το ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο στις 15 Απριλίου σχετικά με την τραπεζική ένωση, οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL υποστήριξαν ότι το πακέτο δεν αντιμετωπίζει τα κομβικά προβλήματα που αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν για τις πτωχευμένες τράπεζες.

Η Μαρίζα Ματίας μετά τη συζήτηση για την τραπεζική ένωση στις 15 Απριλίου

« Όταν ξέσπασε η κρίση, οι ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου εμφανίστηκαν με μία πληθώρα προτάσεων με τις οποίες αντιτίθονταν στην απορύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών που προκάλεσε την κρίση», δήλωσε Η ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας Μαρίζα Ματίας. «Όλοι δεσμεύονταν για τη λήψη αυστηρών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί πως μια τέτοια κρίση δεν θα εμφανιστεί ποτέ ξανά. Το 26% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ χρησιμοποιήθηκε για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος. Έξι χρόνια μετά, οι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, εφαρμόστηκαν με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς απέχοντας δραματικά από τις αρχικές υποσχέσεις.»

«Το πακέτο για την τραπεζική ένωση αποτελεί κλασικό παράδειγμα μη τήρησης υποσχέσεων. Προτείνει τη δημιουργία μίας μεγάλης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα καθορίζει τη νομισματική πολιτική, ενώ θα έχει και εποπτική λειτουργία. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΕΚΤ είναι πλέον το πιο ισχυρό, μη δημοκρατικό ίδρυμα στον κόσμο. Η μοναδική θετική αλλαγή που περιέχεται στο πακέτο είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης – αλλά κι αυτό όχι πριν από οχτώ χρόνια. Οχτώ χρόνια στη διάρκεια των οποίων πολλά μπορούν να πάνε στραβά και πολλοί μπορεί να αλλάξουν στάση.»

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής δήλωσε ότι «μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σαν άλλος χάρτινος πύργος, βρέθηκαν πάνω από 4 τρισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών την ίδια στιγμή που η Ευρώπη έχει 26 εκατομμύρια ανέργους».

«Η τραπεζική ένωση που προτείνεται, δίνει συγχωροχάρτι, όπως δήλωσε, σε ένα τραπεζικό σύστημα που είναι υπαίτιο για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ευρώπης. Δίνει ενισχύσεις σε τράπεζες ζόμπι, κερδοσκόπους και σε ένα ολόκληρο χρηματοπιστωτικό σύστημα που δημιουργεί φούσκες, ανισορροπίες και κρίσεις, αντί για ευκαιρίες ανάκαμψης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξη.»

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιούργκεν Κλουτε τόνισε ότι η τραπεζική ένωση ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που θα έπρεπε να στοχεύσει στην απαλλαγή του φορολογούμενου από το κόστος διάσωσης των τραπεζών: «Η χρηματοδότηση για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να είναι επαρκής και διατηρούμε αμφιβολίες για το αν θα είναι αρκετή.»

Επιπλέον, όπως δήλωσε «η επίλυση του κομβικού ζητήματος της αντιμετώπισης πολλών τραπεζών ως συστημικά σημαντικών παραμένει σημαντική πρόκληση για το επόμενο Κοινοβούλιο.»


Δελτίο Τύπου της
GUE/NGL, 15 Απριλίου 2014

Πηγή: http://www.guengl.eu/news/article/guenglnews/bankingunionpackagewontshieldcitizensfromunrulyfinancialsector 

This site is registered on wpml.org as a development site.