Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι ψηφοφόροι αποδέχθηκαν τις νέες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες στηρίζονταν σε δυο άξονες: την εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφτηκε υπό τον εκβιασμό της Τρόικας σε συνδυασμό με διαρκείς προσπάθειες ελάττωσης των αρνητικών συνεπειών της και τη δημιουργία ενός παράλληλου προγράμματος –μιας σειράς μέτρων σε κάθε πεδίο διακυβέρνησης, τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του κόσμου και θα αποτελέσουν τις βασικές προϋποθέσεις για μια νέα μορφή λειτουργίας του κράτους και οικονομικής ανάπτυξης.
Η εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία του:
Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση αφορά την υγειονομική περίθαλψη. Νόμος που ψηφίστηκε πριν από δυο εβδομάδες δίνει τη δυνατότητα σε 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστους, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας αν αδυνατούσαν να καταβάλουν τα δυσβάσταχτα ποσά που τους ζητούνταν, να είναι πλήρως καλυμμένοι από εδώ και στο εξής. Αυτή η εξέλιξη βάζει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς να υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν ή και πεθαίνουν, εξαιτίας της απουσίας ιατρικής κάλυψης. Ακόμη, για πρώτη φορά από το 2009, τα νοσοκομεία θα ξαναρχίσουν να προσλαμβάνουν ιατρικό προσωπικό (προς το παρόν, θα προσληφθούν 3.500 εργαζόμενοι) δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας..
Ακόμη, η κυβέρνηση παρέχει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια και νερό σε πολλά νοικοκυριά, ακόμη και διαγράφοντας προηγούμενες οφειλές τους. Πέρα από την παροχή δωρεάν μετακίνησης στους ανέργους και τη χορήγηση τροφίμων σε 148.000 ανθρώπους, σχεδιάζεται η διανομή καθημερινών ζεστών γευμάτων σε 200.000 μαθητές, μέτρο με άμεσα αποτελέσματα, και η υλοποίηση ενός προγράμματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που θα αφορά τριάντα δήμους σε όλη τη χώρα.
Όσον αφορά τη δημόσια εκπαίδευση, ο αριθμός δασκάλων που προσλήφθηκαν στα φετινά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά με ειδικές ανάγκες ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί, ενώ τα πανεπιστήμια θα προσλάβουν, για πρώτη φορά από το 2010, μόνιμο διδακτικό προσωπικό (500 κατόχους διδακτορικών τίτλων). Ένα νέο ίδρυμα, ένα επενδυτικό ταμείο για την έρευνα, θα ξεκινήσει να λειτουργεί με 300 εκατομμύρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα εκταμιευθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χωρίς να προστεθεί στο δημόσιο χρέος. Το ταμείο, που θα συσταθεί πολύ σύντομα, θα προωθήσει σημαντικά την εγχώρια επιστημονική έρευνα, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Η σύστασή του θα δώσει τη δυνατότητα να σταματήσει η φυγή εγκεφάλων που έπληξε τόσο σοβαρά τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Η οικονομική ανάπτυξη είναι ο στόχος του νέου νόμου για την αλληλέγγυα οικονομία και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενός τομέα που, στο ΑΕΠ χωρών όπως η Γαλλία, συμμετέχει σε ποσοστό μέχρι και 10%. Ο νόμος θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων εβδομάδων.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε, στις 24 Φεβρουαρίου, ένα σημαντικότατο νομοσχέδιο. Πρόκειται για ένα νόμο που αφορά τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση, τον οποίο σχεδίασε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης). Το νομοσχέδιο αποτελεί τεράστιο βήμα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης γιατί αποδομεί την πεποίθηση ότι η δημόσια διοίκηση είναι πεδίο επαγγελματικής αποκατάστασης για τα κομματικά μέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει αυτή τη μεταρρύθμιση ελπίζοντας ότι θα θέσει τέλος στην κομματοκρατία που χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος. Ακόμη, πιστεύει σθεναρά ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση θα καταργήσει τα πολιτικά ρουσφέτια και δεν αντιλαμβάνεται γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν την υποστήριξε, με εξαίρεση ορισμένες διατάξεις ελάσσονος σημασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, παρότι είναι εδώ και χρόνια βουλευτής, προερχόμενος από μια οικογένεια με μακρά πολιτική ιστορία στην Ελλάδα, θέλει να προβάλλεται ως εχθρός της κομματοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ο Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να το αποδείξει στην πράξη, αλλά τελικά δεν την εκμεταλλεύτηκε.
Άλλα τμήματα του παράλληλου προγράμματος πέρασαν ήδη από τη Βουλή, όπως η νέα διαδικασία αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών, τα οποία λειτουργούσαν μέχρι τώρα χωρίς μόνιμες άδειες ή χωρίς να πληρώνουν τέλη για τη χρήση των συχνοτήτων, καθώς διατηρούσαν στενές άτυπες σχέσεις με κυβερνητικά κόμματα και με επιχειρήσεις που έκαναν δουλειές με το κράτος. Όλες οι παραπάνω αλλαγές συνοδεύτηκαν από έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Τα κόμματα που κυβερνούσαν τη χώρα μέχρι σήμερα αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση, προστατεύοντας τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων, έχει την υπεροχή. Ξέρουμε ότι στο προσεχές μέλλον οι αντιδράσεις θα ενταθούν, αλλά είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Και, για να παραθέσω ένα παλιό αραβικό ρητό (που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στις μέρες μας), «τα σκυλιά μπορεί να γαβγίζουν, το καραβάνι όμως πάει μπροστά».
Ο Σταύρος Παναγιωτίδης είναι Επικεφαλής Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.