Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Left Strategy Project, το transform! αναζητά μια ερευνητική έκθεση αναφορικά με για τη λειτουργία των δημόσιων ΜΜΕ.
Τα ΜΜΕ λειτουργούν σε ένα σύνθετο επίπεδο – από τη μία οδηγούνται από μια λογική επιδίωξης κέρδους, και από την άλλη πλευρά, λειτουργούν ως εργαλείο για την αναπαραγωγή της ταξικής ηγεμονίας -. Toύτων δοθέντων ο χαρακτήρας της λειτουργίας των ΜΜΕ αναδεικνύεται ως παράγοντας που επικαθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας. Επιπλέον, παρά τα θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει μέσα από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών (social media, κλπ) τα παραδοσιακά ΜΜΕ νέμονται το μεγαλύτερο μέρος της διάχυσης της πληροφορίας.
2. Λειτουργία και διοίκηση δημόσιων οργανισμών
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος της ”Left Strategy Project” το δίκτυο transform! αναζητά μια ερευνητική έκθεση σχετικά με τη λειτουργία και τη διαχείριση των δημόσιων οργανισμών.
Οι δημόσιοι οργανισμοί που λειτουργούν με αναβαθμισμένα επίπεδα κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ως ένα εργαλείο για την αειφόρο ανάπτυξη. Τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα της λειτουργίας της δημόσιων οργανισμών είναι στενά συνδεδεμένα με τα δημόσια αγαθά και δημόσιες υπηρεσίες, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, το νερό, οι υπηρεσίες πρόνοιας κ.λπ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της δημόσιας διοίκησης για την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών του κράτους καθώς και για την ενίσχυση της προόδου και της κοινωνικής συνοχής, η συζήτηση αναφορικά με τις δυνατότητες μετασχηματισμού του χαρακτήρα και της λειτουργίας της αναδεικνύεται ως ένα προαπαιτούμενο στο πλαίσιο ενός ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.
Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις η ερευνητική εργασία μπορεί να αρθρώνεται γύρω από τρία κύρια θέματα:
1. Τον καθοριστικό ρόλο των διοικητικών μεταρρυθμίσεων σε μια διαδικασία μετασχηματισμού του κράτους: μεθοδολογία και θεσμικές πρωτοβουλίες.
2. Την απασχόληση σε δημόσιους οργανισμούς: συνθήκες εργασίας, επαγγελματική κατάσταση, εργασιακή ηθική, πολιτική κουλτούρα.
3. Την συγκρότηση των θεσμικών οργάνων κοινωνικής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου.
Με βάση τα προαναφερθέντα ζητήματα τα ερωτήματα τα οποία μπορεί να διερευνά η μελέτη είναι:
• Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, ποια αποτιμώνται ως κοινά διαρθρωτικά προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης;
• Πώς μπορούν οι πολύπλοκες διασυνδέσεις μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών παραγόντων (κοινωνικών οργανώσεων, κοινωνικών ομάδων των χρηστών, εκπρόσωπών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων) να συμβάλλουν σε μια διαδικασία μετασχηματισμού;
• Ποιος είναι ο ρόλος των αυτο-οργανωμένων ομάδων εργαζομένων στην υπηρέτηση του στόχου της κοινωνικοποίησης και της αυτο-οργάνωσης της παραγωγής – με ιδιαίτερες αναφορές στις περιπτώσεις δημόσιων οργανισμών/επιχειρήσεων-;
• Πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες να εξυπηρετήσουν τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης;
Η έκταση της έκθεσης δε πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 λέξεις και θα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2015, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστεί δημόσια κατά τη διάρκεια ημερίδας που θα διοργανωθεί από το transform! μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.
Ο/η συγγραφέας θα εργαστεί σε στενή συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και θα λάβει μία αποζημίωση της τάξεως των 3.000 ευρώ.
Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν από το διοικητικό συμβούλιο του transform! με βάση τα βιογραφικά σημειώματα, καθώς και δείγματα της δουλειάς τους σε αντίστοιχους ή συναφείς τομείς. Συστατικές επιστολές είναι ευπρόσδεκτες.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@poulantzas.gr μέχρι την 15η Ιουνίου του 2015.