Ο Άντυ Στόρεϋ ( University College Dublin), ο Ντομινίκ Πλιόν (Attac France) και η Χίλαρυ Γουέϊνραϊτ ( Translational Insitute) παραθέτουν τις οπτικές τους, σε σχέση με το πώς εκτυλίσσεται η οικονομική κρίση της Ε.Ε. στην Ιρλανδία και στη Γαλλία και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στον κόσμο της εργασίας.
( Συνέντευξη στις Βρυξέλλες 11-12 Οκτωβρίου 2011)
Άντυ Στόρεϋ
……. Aν η στρατηγική της λιτότητας είναι τόσο λανθασμένη και αντιπαραγωγική, τότε γιατί ακολουθείται; Ο λόγος για τον οποίο ακολουθείται είναι πολύ απλός. Οι τράπεζες της Ιρλανδίας χρωστούν χρήματα στις τράπεζες της Ευρώπης ..Οι τελευταίες ζητούν πίσω τα δανεικά…. Στην πραγματικότητα όλη αυτή η φασαρία γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες κερδοσκόποι που τζόγαραν πάνω στη φούσκα των ιρλανδικών τραπεζών θα αποκομίσουν τα λαθραία κέρδη τους, τα οποία δεν δικαιούνται. Οι κερδοσκόποι θα διεκδικήσουν αυτά τα κέρδη, έστω κι αν αυτό απαιτεί ένα κομμάτι από τη σάρκα της ιρλανδικής οικονομίας και των Ιρλανδών.
Η συνέντευξη είναι προσβάσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=h2_Axw5mIMg
Ντομινίκ Πλιόν
……. Η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε να διασώσει τς τράπεζες δίχως προϋποθέσεις. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν ξανά να παίρνουν ρίσκα. Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι οι τράπεζες άρχισαν να έχουν ξανά κέρδη, πράγμα αξιοπερίεργο στις παρούσες συνθήκες, τα οποία αντί να τα χρησιμοποιήσουν για την ανακεφαλαιοποίησή τους τα διανέμουν ως μερίσματα στους μετόχους.
Η συνέντευξη είναι προσβάσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=huHlG_CSR30
Χίλαρυ Γουέϊνραϊτ
Αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρασαν στην αποκαλούμενη εφεδρεία περίπου εκατό χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου τομέα. Το δυναμικό αυτό, όμως, δεν είναι “έφεδρο”, αλλά απολύτως απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου. Δεν είναι ότι έχει εξαφανιστεί η ανάγκη για περίθαλψη των ηλικιωμένων, ή η ανάγκη για ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών….Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση ανάμεσα στον χρηματιστικό τομέα, την παραγωγή και το εμπόριο στη βάση της αντιστοίχησης ανάμεσα στις δημιουργικές ικανότητες και στις κοινωνικές ανάγκες και επιθυμίες των ανθρώπων.
Η συνέντευξη είναι προσβάσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=C9_nAKA-iyU